Hlavní obsah

Turecko znovu hrozí Unii zrušením dohody o migrantech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Evropská unie by měla do října zavést bezvízový styk pro turecké občany, jinak by už nemusela platit dohoda o zadržování a vracení běženců do Turecka. V rozhovoru pro německý list Bild to zopakoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Šéf turecké diplomacie odpovídal na přímý dotaz Bildu, zda může Unie očekávat další statisíce běženců, pokud do podzimu nezruší víza pro Turky. „Nechci mluvit o nejhorším scénáři, rozhovory s EU pokračují. Je ale jasné, že buď v jednu chvíli uplatníme všechny dohody, anebo je všechny necháme stranou,“ uvedl Çavuşoglu.

„Nelze zavést všechno, co je dobré pro EU, ale Turecko za to nic nezíská,” dodal.

Turecký ministr zahraničí se v tomto duchu vyjádřil už několikrát, naposledy to bylo také pro německý tisk na konci července. [celá zpráva]

Varování po něm vystupňoval prezident Recep Tayyip Erdogan. [celá zpráva]

Dohoda vázne

EU se s Tureckem v březnu dohodla na dočasném vracení běženců z řeckých ostrovů, kteří v Unii nemají nárok na azyl. Za každého vráceného syrského uprchlíka má být přijat jiný Syřan z Turecka. Počet nově příchozích do Řecka tak letos významně poklesl.

EU Ankaře přislíbila pro příští tři roky šest miliard eur na pomoc uprchlíkům, kterých se na území Turecka nachází téměř tři milióny, a Turci měli také výměnou získat bezvízový režim pro své občany cestující do Unie.

Záměrem Evropské komise bylo zavést režim od podzimu, ale Ankara požadovala, aby běžel už od léta. Turecko však nesplnilo pět z dvaasedmdesáti podmínek EU, které se týkaly dodržování demokratických principů. Současné čistky po nezdařeném puči vzbuzují obavy, že Turecko požadavky EU nesplní.

Anketa

Měl by fungovat bezvízový styk s Tureckem?
Ano
1,1 %
Ne
98,9 %
Celkem hlasovalo 1999 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám