Hlavní obsah

Turecko otočilo. Navzdory dohodě vyšle výzkumnou loď do sporné oblasti

Novinky, Alex Švamberk
Ankara

Turecké námořnictvo oznámilo, že vyšle výzkumnou loď Oruç Reis do sporných oblastí Středozemního moře, na které si klade nároky stejně jako Řecko a Kypr. Uvedla to v pondělí stanice BBC a list Hürriyet. Turecko loď v září stáhlo, aby usnadnilo diplomatické řešení sporu mezi dvěma členskými zeměmi NATO. Minulý týden stáhlo z oblasti i další loď Yavuz. Nyní ale Ankara obrací.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Turecká výzkumná loď Oruç Reis

Článek

Turecko oznámilo, že Oruç Reis bude provádět desetidenní seizmický průzkum dna ve východním Středomoří jižně od řeckého ostrova Kastellorizo. Má tam od 22. října pátrat po ložiscích plynu pod mořským dnem. Loď budou doprovázet další dvě plavidla Ataman a Cengiz Han.

Turecko ustoupilo, stáhlo od Kypru vrtnou loď

Evropa

Právě pátrání po ložiscích plynu v této oblasti stálo za poslední eskalací napětí mezi Tureckem a Řeckem, když 10. srpna průzkumná loď Oruç Reis v doprovodu dvou válečných lodí začala pátrat jižně od řeckého ostrova Kastellorizo.

Řecko pak v oblasti uspořádalo manévry, ke kterým se připojila Francie a Itálie. [celá zpráva] Turecko v září loď stáhlo, což bylo vnímáno jako snaha zmírnit napětí, i když Ankara tvrdila, že loď odplula kvůli údržbě.

NATO zprostředkovalo dohodu

Spor se řešil nejen v EU, ale i na půdě NATO. Podle generálního tajemníka severoatlantického paktu Jense Stoltenberga se obě země na přelomu září a října domluvily na způsobu, jak předcházet incidentům mezi armádními plavidly a letadly, k nimž dochází kvůli sporům o průzkum těžby ropy ve Středozemním moři.

Šéf NATO: Řecko a Turecko dosáhly dohody, jak přecházet incidentům na moři

Evropa

Napětí mezi Tureckem a Řeckem se vyostřilo na konci loňského roku, když se Turecko domluvilo s vládou v Libyi na rozdělení dna, přičemž obešlo nároky Kypru a Řecka s tím, že se výlučné ekonomické zóny musejí určovat jen podle délky pobřeží a pominou se u ostrovů.

Turecko si klade nároky na rozsáhlé oblasti Středozemního moře na úkor Kypru a Řecka

Evropa

Řecko a Egypt pak podepsaly vlastní dohodu, tu na počátku srpna Turecko označilo ze neplatnou a prázdnou a uvedlo, že Oruç Reis může provádět průzkum jižně od Kastelloriza. Kastellorizo se nachází v šelfu u tureckého pobřeží, ale je to řecký ostrov.

Turecko neuznalo dohodu Řecka s Egyptem o námořních hranicích

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám