Hlavní obsah

Turecko neuznalo dohodu Řecka s Egyptem o námořních hranicích

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké ministerstvo zahraničí odmítlo čtvrteční řecko-egyptskou dohodu o ekonomických zónách ve východní části Středozemního moře. Označilo ji za neplatnou a prázdnou. Loni se samo dohodlo s Libyí o rozdělení oblasti, což ale neuznaly Řecko a Egypt, protože nebyly brány v úvahu jejich nároky.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Turecká výzkumná loď Oruc Reis

Článek

„Takzvaná dohoda o delimitaci námořních oblastí podepsaná v pátek je Tureckem považována za neplatnou a prázdnou,“ uvedlo v prohlášení turecké ministerstvo zahraničních věcí. „Tento přístup se ukáže jak na místě, tak u (jednacího) stolu,“ dodal resort.

Podle tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlua si Egypt a Řecko rozdělily i pevninský šelf Turecka a porušily námořní práva Libye. Ankara míní chránit „oprávněná práva Turecka i kyperských Turků“.

Napětí ve východním Středomoří vzniklo už před pár lety, když začalo Turecko zkoumat zásoby plynu u Kypru, jehož nároky na ochranné pásmo neuznává.

Turecko kašle na protesty a pokračuje v průzkumu středomořského dna

Blízký a Střední východ

Turecko se pak koncem roku domluvilo s Libyí na rozdělení výlučných ekonomických zón v oblasti, které popíraly nároky Řecka a Egypta nebo Kypru. Ankara tvrdila, že nelze nároky na ekonomické zóny vztahovat na ostrovy. [celá zpráva]

Dohoda ale nebyla mezinárodně uznána a je neplatná.

Reklama

Výběr článků

Načítám