Hlavní obsah

Turecká pobřežní stráž se chtěla ukázat, zadržela 42 běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecká pobřežní stráž zadržela ve středu u přímořského letoviska Didim 42 uprchlíků mířících do Řecka. Šlo především o Syřany a bylo mezi nimi víc než tucet dětí. Ankara tak ukazuje snahu omezit počet migrantů mířících z jejího území do Evropy, aby doložila ochotu plnit vyjednávanou dohodu s EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká pobřežní stráž zadržela 42 běžencůVideo: Reuters

 
Článek

Zadržených 42 lidí skončilo v areálu budovy pobřežní stráže. Podle agentury Reuters desítky dalších běženců čekaly pod dozorem policistů na pobřeží na příjezd autobusu, který je měl odvézt.

Pobřežní stráž také zasáhla u člunu plného migrantů, kteří už mířili do Řecka.

Uprchlíci agentuře Reuters přiznali, že chtějí do Evropy. „Bojíme se zůstat tady a máme strach z pobytu v Sýrii. Jsme na útěku do země, která si nás vezme. Chceme bezpečnost, někoho, kde se o nás postará,” řekla Samíha Abdalláhová.

Podle ní migranti stále nejsou v bezpečí, přestože už jsou z ohniska syrské občanské války dávno pryč: „Dostáváme sami sebe do nejnebezpečnějších situací, abychom mohli odejít.”

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrská běženkyně zadržená tureckými policisty

Navzdory zásahu turecké policie a pobřežní stráže do Didimu přijíždějí v taxících další migranti, kteří chtějí do Evropy. Hledají levné ubytování, aby měli střechu nad hlavou, než se pokusí překonat moře.

„Tržnice, hotely a restaurace - všem to něco přináší, protože běženci jedí náš chléb,“ řekl manažer jednoho hostelu v Basmane nedaleko Izmiru. Uprchlíci místním pomáhají překonat výpadek v příjmech v době, kdy není turistická sezóna.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci u Didimu, kterým turecká policie a pobřežní stráž zabránily plout do Řecka.

Zadržování uprchlíků na tureckém pobřeží, které bylo v posledním tři čtvrtě roku zcela volně průchodné, je součástí širší plánované dohody mezi Tureckem a Evropskou unií. Aktivněji se začala realizovat po pondělním mimořádném summitu v Bruselu. [celá zpráva]

Od pondělí na moři také hlídkuje námořnictvo NATO s cílem přispět k omezení přílivu běženců do Řecka s pomocí tureckých převaděčů.

Reklama

Výběr článků

Načítám