Hlavní obsah

Turci hlasují v místních volbách, jde o test Erdoganovy obliby

Voliči v Turecku hlasují v neděli v místních volbách, které jsou považovány za test obliby prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V době, kdy turecké hospodářství zažívá strmý propad, hrozí, že Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ztratí vládu nad Ankarou a dokonce Istanbulem, největším tureckým městem.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turci hlasují v obecních volbách

Článek

Hlasování narušila na jihovýchodě země ve městě Malatya střelba, která si vyžádala dva mrtvé, napsala agentura DPA. Ve volební místnosti se střetly dvě skupiny, jeden muž potom vytáhl zbraň a začal střílet, napsala turecká agentura DHA. Zabil dva lidi, později byl střelec zadržen.

Temel Karamollaoglu, šéf opoziční strany Saadet později na Twitter napsal, že oběťmi byli dva pozorovatelé u voleb z jeho strany.

Komunální volby jsou prvním hlasováním od loňských voleb, které Erdogan vyhrál. Předtím prosadil změny politického systému, díky nimž posílil své pravomoci. Erdogan ovládá tureckou politiku v posledních 16 letech a za tu dobu se stal nejoblíbenějším politikem v tureckých moderních dějinách, zároveň ale i lídrem, který Turky nejvíce rozděluje.

Porážka v Ankaře nebo Istanbulu by ukončila téměř čtvrtstoletí vlády Erdoganovy AKP nebo jejích předchůdců v těchto městech a znamenala by pro tureckého prezidenta velkou symbolickou ránu. V Istanbulu Erdogan do volebního boje nasadil bývalého premiéra Binaliho Yildirima proti opozičnímu kandidátovi Ekremovi Imamogluovi.

Hlasovací právo má okolo 57 milionů lidí. Výsledky, z nichž bude jasné, kdo zvítězil, se očekávají kolem půlnoci. Bezpečnostní síly mají pohotovost, nasazeno je podle oficiálních údajů kolem 553 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám