Hlavní obsah

Tsipras: Moje Holubice mi vyklove oči, když jednání s věřiteli vzdám

Právo, Rostislav Matulík

S mytickou Helenou Trojskou si zřejmě nezadá partnerka nynějšího řeckého premiéra Alexise Tsiprase (41). Předseda vlády totiž nečekaně odhalil politickému týdeníku Le Canard Enchaîné, že mu jeho žena, Peristera „Betty“ Batzianová (41), dala nůž na krk a nutí jej neustupovat při vyjednávání s věřiteli i představiteli tzv. trojky v otázce splácení řeckého dluhu. Tsipras se s tím svěřil na okraj jednání francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi.

Foto: Profimedia.cz

Peristera "Betty" Batzianová (uprostřed obrázku), partnerka řeckého premiéra Alexise Triprase

Článek

„Řekl mi, že kdyby přistoupil na návrhy trojky, neztratí jen podporu strany Syriza, ale i partnerku, která je daleko radikálnější a levicovější než on,“ prozradil Hollande.

Svatba v kostele nebude!

S láskou z aténského gymnázia Amkelokipoi se Tsipras seznámil už v roce 1987, takže spolu začali chodit jako 13letí. Dnes vychovávají dva malé syny, pětiletého Foeba a tříletého Orfea. Dosud však nejsou sezdáni, což je na řecké poměry velmi netradiční. Aktivistka, ateistka, elektroinženýrka a IT expertka Batzianová totiž trvala na občanském sňatku, ačkoli podle řeckých zákonů se všichni občané helénské republiky musejí brát v pravoslavném kostele.

Alexis a Betty však místo kostela chodili jinam – byli členy svazu řecké komunistické mládeže a od konce 80. let byli pravidelně vídáni v čele demonstrací proti vládám.

V 90. letech to Tsipras dotáhl na populárního studentského vůdce, šéfa Ústřední rady studentských odborů a levicového hnutí Enceladus, a s bujnou hřívou černých vlasů a přezdívkou „Elvis“ býval častým hostem televizních debat. Nejzuřivěji hájíval právo studentů na neomluvené hodiny z vyučování kvůli účasti na demonstracích.

Hádka s profesorem

Řecká média charakterizují Peristeru (což v překladu znamená Holubice) jako bojovnou ženu s ocelovou vůlí, která se úzkostlivě vyhýbá médiím. Ani pečlivě střežená ulita skromného bytu na aténském předměstí Kypseli ji ale nakonec neuchránila. A tak vyšlo najevo, že ještě na studiích byla v debatách velmi urputná.

V roce 2002 dokonce pozastavila práci na doktorátu, protože se neshodla s profesorem Dimitriosem Lyberopulosem. Tvrdil, že mu ukradla data z harddisku. Peristera to pohnala k soudu a po pěti letech zdlouhavých tahanic vyhrála. „Navenek působí jako domácí puťka. Ale když se začne bít za svá práva, máte problém,“ míní jeden řecký komentátor.

Narodila se ve vesnici Sofadon ve středním Řecku, ve velmi chudé a silně levicové oblasti, a manžela prý „zakormidlovala“ mezi řecké svazáky právě ona.

Není náhodou, že Peristera a Alexis svého druhého syna pojmenovali po Che Guevarovi – Orfeus je druhým jménem Ernesto. Peristera se obléká velmi domácky – i když v červenci si poštvala proti sobě památkáře, protože se prošla po starověkém divadle v Epidauru na podpatcích, což je kvůli ochraně zvětralého mramoru zakázáno.

Back in the USSR

Na zahraniční cesty s premiérem nelétá, v rezidenci předsedy vlády Maximos odmítla bydlet a vyrazila s ním jen za Vladimirem Putinem do Moskvy.

„Že by se vracela do své zaslíbené země?“ ptal se tisk. Jinak spolu žijí spíše skromně, mají malou chatu na ostrově Aigína poblíž Pirea. Tsiprasův otec však byl stavitel a Alexis od konce studií pak nikdy nemusel shánět zaměstnání – vždy jej živila politika.

Vyrůstal v 70. letech v Aténách ve stínu fotbalového stadiónu Panathinaikosu Atény, a ani dnes nevynechá jediný zápas, pokud mu to politické povinnosti dovolí. Takže asi zase tak moc pod pantoflem nebude. Navíc se Řekům zamlouvá, že ač ateisté, žijí s manželkou už bezmála třicet let, což v zemi, kde se rozpadá snad úplně všechno, má svou váhu.

A že by si nechal do politiky mluvit, o tom tým jeho poradců nechce ani slyšet. „Není vyhýbavý, nemůžete s ním mávat. Naopak, vůbec mu nevadí, když je pod tlakem. Tím tvrději vrací údery a nakonec přijde s nějakým geniálním politickým řešením,“ říká jeden z poradců.

Svým šarmem prý dokonce okouzlil i německou kancléřku Angelu Merkelovou – i když tomu možná věří opravdu jen členové mediálního týmu. V Aténách se každopádně šíří fáma, že kancléřka má pro bojovného premiéra slabost.

Koncovku řeckého dluhového dramatu však téměř jistě nebude rozhodovat manželka, ale řečtí voliči a zahraniční trojka, tedy síly, proti nimž ani sveřepá Holubice mnoho nezmůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám