Hlavní obsah

Trumpova výhrůžka ohledně vína je stupidní, vzkázal francouzský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jako „absurdní“ a „naprosto stupidní“ klasifikoval francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést v odvetě za digitální daň clo na francouzské víno. Guillaume se v rozhovoru v televizi BFM TV ohradil také vůči Trumpovu výroku, že americké víno je lepší než francouzské.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume

Článek

Šéf Bílého domu se v tomto smyslu vyjádřil v pátek poté, co Francie jako první větší ekonomika zavedla zvláštní daň pro velké technologické společnosti označované ve Francii jako GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). „Francie právě zavedla digitální daň na naše skvělé americké technologické firmy. Pokud od nich má někdo vybírat daně, je to jejich domovská země, Spojené státy. Brzy oznámíme významný reciproční krok na Macronovu nerozumnost. Vždycky jsem říkal, že americké víno je lepší než francouzské,“ napsal Trump na Twitter.

„Samozřejmě, že mám z poplatku obavy, ale tohle je absurdní,“ reagoval v úterý francouzský ministr zemědělství. „Je absurdní v rámci politické a ekonomické debaty říct: 'Vy daníte GAFA, tak my zdaníme vaše víno.' Je to naprosto stupidní,“ pokračoval. Tříprocentní daň na příjmy digitálních gigantů ve Francii podle něj nemá nic společného s mezinárodním obchodem.

„Každopádně se budeme snažit (s USA) vyjednávat,“ dodal Giullaume. Trump podle něj novými poplatky Francii letos pohrozil už potřetí a je třeba počkat, zda se jeho slova promění ve skutečnost.

Guillaume zároveň reagoval na část Trumpova tweetu týkající se kvality francouzského a amerického vína. „Americké víno není lepší než to francouzské,“ řekl. Zpravodajský web BBC k záležitosti poznamenal, že Trump nepije alkohol. Prezident ke svému pátečnímu vyjádření později uvedl, že na amerických vínech se mu líbí, „jak vypadají“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám