Hlavní obsah

Trump se chce zúčastnit ekonomického fóra v Davosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump se letos zúčastní světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Ačkoliv jeho účast nebyla ještě oficiálně potvrzená, s vystoupením počítá, uvedla ve čtvrtek televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje z Bílého domu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump vystoupil s projevem v Davosu v roce 2018, loni ovšem svou účast odřekl vzhledem k problémům s opozičními demokraty a schválením rozpočtu. Ještě nedávno se spekulovalo, že by také letos mohla být Trumpova účast v Davosu ohrožena kvůli žalobě, kterou demokraté obviňují prezidenta ze zneužití pravomocí a bránění výkonu spravedlnosti.

První bod se týká snahy prezidenta využít váhy a moci svého úřadu k tomu, aby přiměl ukrajinskou vládu zahájit vyšetřování jeho největšího politického protivníka Joe Bidena a jeho syna Huntera Bidena.

Impeachment Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů, všichni republikáni byli proti

Zahraniční

Druhý bod obžaloby se vztahuje k odmítnutí spolupráce Bílého domu s Kongresem při prošetřování tohoto skandálu. Kongresmani jsou přesvědčeni, že tímto způsobem Trump ohrožuje ústavní pořádek.

Světové hospodářské fórum se koná od 21. do 24. ledna v Davosu. Účastní se ho pravidelně hlavy států a šéfové vlád, průmyslníci a vědci. Diskutují o aktuálních tématech a hledají odpovědi na politické, sociální a hospodářské problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám