Hlavní obsah

Tragická bilance neštěstí v Oděse. Za 46 mrtvých může Rusko, hřímal Jaceňuk

Kyjev

Podle nedělních zpráv ukrajinského ministerstva vnitra si páteční incident v přímořské Oděse na jihu země vyžádal 46 mrtvých a téměř 200 zraněných. Kvůli tragédii, při které po srážkách stoupenců jednotné Ukrajiny s proruskými radikály vyhořel místní Dům odborů, přijel do města premiér Arsenij Jaceňuk. Podle něj byly nepokoje předem připravenou provokací a „smrtelným útokem na Ukrajinu” vedeným z Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Projev ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka v OděseVideo: Reuters

 
Článek

"Oběťmi předem pečlivě připravené provokace se staly desítky lidí," řekl Jaceňuk. "Je třeba najít všechny zločince a organizátory, všechny, kdo pod ruským vedením zahájili smrtelný útok na Ukrajinu a Oděsu. Je třeba vyšetřit činnost všech vyšších úředníků zdejší policie," prohlásil na shromáždění v Oděse.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při proslovu v Oděse

Většinu obětí si podle médií vyžádal požár v místní odborové centrále, kam se ukryli proruští radikálové před odvetou davu fotbalových fanoušků, které předtím napadli. Řada zraněných je podle lékařů v těžkém stavu v nemocnici, několik lidí bojuje o život. Jaceňuk páteční tragédii označil za "provokaci proti občanům, Oděse a celé Ukrajině". Zdůraznil, že povinností policie bylo obětem na lidských životech zabránit. "Kdyby v Oděse bezpečnostní systém fungoval, všechny ty teroristy by bylo možné zneškodnit," konstatoval premiér.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk hovoří s lékařem nemocnice v černomořské Oděse.

Podle něj bude nepokoje v Oděse vyšetřovat speciální komise ukrajinské generální prokuratury. "Provokatéři a organizátoři budou nalezeni," řekl shromážděným.

Podle ukrajinské agentury Unian lze v Oděské oblasti očekávat rychlé personální přesuny. Svůj post už ztratil šéf městské policejní správy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Lidé se shromažďují na prostranství před Domem odborů v Oděse, kde v pátek při tragickém incidentu zahynulo přes 40 lidí.

Incident začal útokem radikálů na fanoušky

O původu a pozadí incidentu ukrajinská i ruská média zatím jen spekulují, úplnou pravdu se ale podle řady z nich nepodaří nalézt nikdy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Lidé shromáždění před vyhořelým Domem odborů

Podle ukrajinských novinářů začal konflikt v pátek odpoledne pochodem fotbalových fanoušků. V Oděse se v 17:00 hodin (18:00 SELČ) hrálo ligové utkání místního klubu Černomorec s charkovským Metallistem. Fanoušci obou táborů se shromáždili v Řecké ulici v centru města a pokojně se vydali na cestu městem. Bylo jich údajně několik tisíc.

"Neplánovali jsme žádnou politickou demonstraci," řekla agentuře AFP Natalja Petropavlovská, která se pochodu zúčastnila. "V průvodu byli ale samí mladí lidé, kteří jsou pochopitelně spíš pro jednotnou Ukrajinu, než pro spojení s Ruskem," dodala.

Je to strašlivé, nic takového jsme nechtěli
účastnice pochodu fotbalových fanoušků Natalja Petropavlovská

Pochod, který kráčel pod ukrajinskými vlajkami a prapory obou fotbalových klubů, na jednom z bulvárů v centru Oděsy napadli proruští radikálové vyzbrojení holemi, zápalnými lahvemi a střelnými zbraněmi. Nejméně čtyři účastníky pochodu zastřelili a několik desítek zranili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyjádřil lítost nad oběťmi nepokojůVideo: Reuters

Policie nezasáhla, tak se napadení fanoušci začali bránit

Jedním ze zraněných byl Oleh Kosťantynov, který leží s trojnásobným průstřelem v oděské Židovské nemocnici. "Když se začalo střílet, myslel jsem, že to je policie," řekl novinářům. "Dostal jsem to do ramene, a když mě odnášeli, ještě do nohy a znovu do ramene," řekl.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Vchod do Domu odborů v Oděse nese stopy páteční tragédie, při které v hořící budově zahynulo přes 40 lidí.

Policie nezasáhla, ale účastníci pochodu, kteří byli oproti proruským útočníkům v mnohonásobné přesile, se bez ohledu na střelbu začali bránit. Podle Petropavlovské útočící proruský dav udělal velkou chybu. "Palby se fanoušci nebáli a pustili se za nimi," vzpomíná.

Zápas Černomorce s Metallistem mezitím už začal, ale po zprávách o střelbě do fanoušků se ochozy začaly vyprazdňovat. Fandové obou týmů šli bránit své druhy.

Mířili před oděský Dům odborů, před nímž si proruští demonstranti v minulých dnech zřídili stanový tábor. "Byl to rozezlený dav, který toužil po odplatě," uvedla Petropavlovská. "Chtěli tábor zlikvidovat a podpálit," dodala.

Foto: ČTK/AP

Plačící žena na místě páteční tragédie

„Tohle jsme nechtěli“

Stoupenci spojení s Ruskem měli podle ní dost času na to, aby stanový tábor vyklidili a před blížícím se davem fanoušků utekli. Místo toho se ukryli v sídle odborové centrály. Na objekt začaly padat lahve se zápalnou směsí. Obránci budovy odpovídali stejně a ze střechy údajně pálili do davu fanoušků odstřelovači. Dům se nakonec vzňal a uvnitř našly smrt desítky lidí.

Přesnou odpovědnost za tragédii podle agentury AFP nebude možné zjistit. "Je to strašlivé, nic takového jsme nechtěli," řekla agentuře Natalja Petropavlovská. "Uvnitř byli zmanipulovaní mladí lidé. Mnohokrát jsem volala hasiče, nechápu, proč přijeli tak pozdě."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám