Hlavní obsah

Tragédie dětských uprchlíků: tisíce jich v Evropě zmizely

Novinky, rei

Nejméně 10 000 dětských uprchlíků bez doprovodu zmizelo poté, co dorazili do Evropy. Podle britského nedělníku The Observer to odhaduje evropský policejní úřad Europol. Panují obavy, že mnoho z těchto dětí padlo za oběť organizovanému zločinu. Do Evropy loni přišlo okolo 270 000 dětí.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře v Jordánsku

Článek

Jen v Itálii je nezvěstných 5000 dětí, tisíc dalších pak ve Švédsku, uvedl ředitel kanceláře šéfa Europolu Brian Donald, který varoval, že uprchlíci jsou nyní terčem důmyslné, celoevropské kriminální sítě.

„Není nemyslitelné hovořit o tom, že hledáme 10 000 dětí a víc. Ne všechny však zneužívají zločinci, některé mohly být předány rodinným členům. My jen nevíme, kde jsou, co dělají a s kým jsou,“ prohlásil Donald.

Europol se domnívá, že děti tvořily bezmála třetinu z miliónu běženců, kteří loni dorazili do Evropy.

„Ať jsou registrované, nebo nejsou, mluvíme o 270 000 dětí. Ne všechny jsou bez doprovodu, ovšem máme také důkazy, že velká část jich by mohla být bez něj,“ řekl Donald a naznačil, že údaj o 10 000 nezvěstných nezletilců je možná velice umírněný a skutečný počet je mnohem vyšší.

Z obchodníků s lidmi jsou pašeráci migrantů

Humanitární organizace, ale i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozorňují, že osamocení dětští uprchlíci jsou nejohroženější také na evropské půdě. Británie ve světle těchto varování proto tento týden oznámila, že přijme neupřesněný počet nezletilých uprchlíků navíc. [celá zpráva]

Ovšem i v Británii v loňském roce dvojnásobně narostl počet dětských žadatelů o azyl, kteří záhy zmizeli.

Donald potvrdil, že Europol má důkazy o opakovaném sexuálním zneužití dětských uprchlíků v Evropě. Zejména v Německu a Maďarsku bylo dopaden velký počet těch, kteří se pokoušeli o zneužití dětí nějakou formou. Europol rovněž zaznamenal znepokojivé propojení pašeráků lidí s obchodníky, kteří lidi zotročují a nutí k prostituci.

„Ti, kteří se podíleli na obchodování s lidmi, se nyní v našich záznamech objevují ve spojení s pašováním migrantů,“ poznamenal Donald.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám