Hlavní obsah

Topolánek věří, že se EU dohodne na nové smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Český premiér Mirek Topolánek (ODS) věří, že se příští týden na summitu Evropské unie podaří dospět k dohodě o zásadách nové ústavní smlouvy, která by měla zajistit fungování společenství. Uvedl to po nedělním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou u Berlína.

Článek

Topolánek řekl, že Česko by vetovalo pouze snahy oživovat ztroskotanou euroústavu nebo případné pokusy některých států vyjednávat si exkluzivní výjimky z dojednávaných pravidel.

Opakoval českou prioritu, kterou by v nové smlouvě mělo být přenášení pravomocí nejen z národní úrovně na evropskou, ale také naopak. Praha podle něj bude mimo jiné i podporovat nizozemský návrh na posílení kompetencí národních parlamentů. Nezříká se ani polské iniciativy na nové přepočítávání hlasů členských zemí, kterým by se posílila v EU váha středních a menších zemí.

Německo, jež nyní EU předsedá, se chystá na vrcholné schůzce, která v Bruselu začne ve čtvrtek, předložit časový plán a obsahovou orientaci nové smlouvy. Cílem je uvést do pohybu institucionální reformu, která uvízla předloni po odmítnutí euroústavy při referendech ve Francii a v Nizozemsku a která má usnadnit činnost EU rozšířené na 27 členů.

Reklama

Související články

Německo znovu jedná s ČR o euroústavě

Český vládní zmocněnec pro euroústavu Jan Zahradil (ODS) oznámil, že v pondělí vedl neformální rozhovory se zástupci Německa ohledně sporného dokumentu. Odmítl...

Klaus v Berlíně ocenil diskusi o euroústavě

Rozhodující fázi úsilí o oživení evropské ústavy zahájila v úterý večer kancléřka Angela Merkelová schůzkou s prezidentem Václavem Klausem. Ten je znám jako...

Výběr článků

Načítám