Hlavní obsah

Tisíce vojáků, tanky, vrtulníky a stíhačky. Moskva slavila Den vítězství

Moskva
Aktualizováno

Navzdory pandemii se v neděli v Moskvě konala tradiční vojenská přehlídka k 76. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, která skončila porážkou nacistického Německa. Na Rudém náměstí se představilo 12 tisíc vojáků a přes sto devadesát kusů vojenské techniky. Přeletělo nad ním 76 letadel a vrtulníků. Všichni účastníci přehlídky byli očkovaní proti covidu.

Záznam: Vojenská přehlídka v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Ti, kteří se nepoučili z druhé světové války a znovu vymýšlejí „agresivní plány”, pro ty neexistuje žádné odpuštění, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v projevu na Rudém náměstí u příležitosti 76. výročí vítězství.

„Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, zármutku a slz, že je nemožné na ni zapomenout. A pro ty, kteří znovu uvažují o agresivních plánech, neexistuje odpuštění a omluva,” řekl. Dodal, že Rusko bude pevně hájit mezinárodní právo, ale současně bude hájit „naše národní zájmy a zajišťovat bezpečnost ruského lidu”.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vojenská přehlídka na Rudém náměství v Moskvě

Putin vyzdvihl odhodlání a chrabrost účastníků velké vlastenecké války. „Vždy si budeme pamatovat, že tento velkolepý čin provedli sovětští lidé,“ řekl. Poznamenal, že lidé různých národností a náboženství bojovali „o každý centimetr své rodné země“, a zdůraznil chrabrost sovětských vojáků. Den vítězství bude pro Rusko vždy posvátný, řekl Putin.

Navzdory diplomatické roztržce Mezi Českem a Ruskem ohledně výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, přehlídky se zúčastnil také český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Svou účastí chtěl vzdát úctu vojákům Rudé armády, kteří bojovali za osvobození Československa.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Oslavy Dne vítězství na Rudém náměstí v Moskvě

Na náměstí pochodovalo 37 pěších přehlídkových jednotek o celkovém počtu 12 tisíc mužů a žen. Mezi nejnovější armádní technikou nechyběla historická včetně legendárních tanků T-34, které výraznou měrou přispěly k vítězství Rudé armády nad nacistickými útočníky.

Vidět byly i jejich následovníci, modernizované T-72B3, T-80BVM, T-90M a také nejmodernější tank T-14 na platformě Armata, samohybné houfnice Koalicija-SV na stejné platformě, i starší Msty-S. K vidění byli i následovníci slavných kaťuší Tornado-S.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tanky T-72B3 na přehlídce

Na dlažbu vyjely i obrněné automobily Tajfun a Tajfun-PVO nebo kolové transportéry BTR-82, které představují poslední verzi v linii BTR-60, BTR-70 a BTR-80, ale také jejich následovníci, moderní Bumerangy. Představily se modernizované obrněné pásové transportéry BMP-3 a BMP-2 s novou věží Běrežok s 30mm automatickým kanónem a automatickým granátometem stejné ráže, nebo výsadkové transportéry BMD-4M a BTR-MDM Rakuška.

Chybět nemohly ani rakety, které představují v posledních dekádách hlavní údernou a odstrašující sílu včetně nebezpečného taktického systému Iskander a jaderných raket Jars. Velký prostor tradičně dostávají systémy protivzdušné obrany včetně taktických Pancir S, známé Buky-M3 i Tor-M2 nebo moderní komplex S-400.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Protiletadlové rakety Buk M3

Letecká přehlídka

Na závěr přehlídky proletěly nad Moskvou vrtulníky a letadla. Nejprve se objevily transportní vrtulníky Mily Mi-8 a Mi-26 i bitevní vrtulníky Mi-35, což jsou modernizované u nás používané Mi-24, noční Mi-28N a Kamovy Ka-52 Alligator.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator nad Rudým náměstím

Pak se vzduchu představila další část jaderné triády, strategické bombardéry Tu-160, což jsou největší nadzvukové bombardéry na světě, i letité turbovrtulové Tupolevy Tu-96 sloužící především jako nosiče střel s plochou dráhou letu doprovázené tankovacími letouny Iljušin Il-78.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský tankovací letoun Il-78 doplňuje palivo bombardéru Tu-95MS.

Nástup nové hypersonické techniky představují třímachové MiGy-31K upravené jako nosiče střel Kinžal. Frontové bombardéry zastupují Suchoje Su-34 a starší Su-24 s měnitelnou geometrií křídel. Oba typy bojovaly i v Sýrii stejně jako bitevníky Suchoj Su-25. Ve vzduchu jich letělo šest.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Formace Suchojů Su-30SM, Su-35S a Su-34

Chybět nemohly stíhačky akrobatických skupiny Russkije Vitjazi a Striži, využívající Suchoje Su-30 a MiGy-29. Nejmodernější leteckou techniku reprezentovala bojová letadla páté generace Suchoj Su-57.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám