Hlavní obsah

Tisíce Turků demonstrovaly v Istanbulu, premiér navrhuje rozsáhlé změny ve vládě

Aktualizováno

V tureckém Istanbulu ve středu demonstrovalo na 5 000 lidí, kteří požadovali demisi vlády premiéra Erdogana a protestovali proti korupci. Tureckem v posledních dnech otřásá rozsáhlá korupční aféra. Ve středu kvůli ní podali demisi tři ministři tamní vlády. Premiér večer také jednal s prezidentem a navrhl plán výměny deseti ministrů, tedy poloviny kabinetu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Recep Tayyip Erdogan oznamuje reformy.

Článek

Erdogan chce vyměnit podle agentur Reuters a AFP mezi deseti členy vlády mimo jiné ministra pro evropské záležitosti Egemena Bagise, jehož jméno také zaznělo v médiích v korupční kauze. O své posty přichází například i ministr spravedlnosti. Opozice nicméně volá po pádu celého kabinetu v čele s Erdoganem.

Demisi už podali ministři vnitra Muammer Güler, hospodářství Zafer Çaglayan a životního prostředí Erdogan Bayraktar. Jejich synové jsou vyšetřovaní kvůli policejnímu obvinění z rozsáhlých podvodů. Dva z nich jsou stále ve vězení, jednoho soudce propustil. Z Erdoganovy vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) dnes vystoupil poslanec a bývalý ministr vnitra Idris Naim Şahin.

Erdogan aféru původně označil za "špinavou operaci" namířenou proti jeho kabinetu. Ve středu však řekl, že jeho vláda korupci tolerovat nebude. Vláda předem o zahájení vyšetřování nevěděla a zbavila kvůli tomu funkcí zhruba 70 vysokých policejních důstojníků.

Středeční manifestaci v Istanbulu svolala podle agentury AFP desítka organizací blízkých politické opozici. Demonstranti skandovali hesla jako: "Korupce je všude" a "Postavme se všude na odpor". Podle tureckých médií se protestující shromažďovali i na dalších místech ve městě.

Milióny v krabicích od bot

Policie 17. prosince v této kauze zatkla 24 osob včetně ředitele státní banky Halkbank Süleymana Aslana. Při vyšetřování jde, jak naznačil Bayraktar, o podezřelé stavební projekty, ale podle agentury DPA krom jiného také o to, zda převody zlata realizované pomocí Halkbanky nepředstavovaly porušení mezinárodních sankcí uvalených na Írán.

Podle tureckých médií policie našla v bytě vysokého činitele Halkbanky zhruba 4,5 miliónu dolarů (přes 90 miliónů Kč) ukrytých v krabicích od bot. Další více než milión dolarů údajně objevila v bydlišti Gülerova syna Barise.

Vývoj kolem korupční aféry se odrazil i na akciovém trhu v Istanbulu. Jeho hlavní index odepsal 4,2 procenta na 66.096,57 bodu a ztráty prohloubil po výzvě, aby rezignoval i premiér Erdogan.

Podobně kurz turecké liry (TRY) vůči dolaru po výzvě k premiérově rezignaci oslabil na 2,0850 z předchozích 2,0650 TRY, kde byl ráno. Během dne byly ztráty kurzu ještě vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám