Hlavní obsah

Tisíce lidí v Paříži žádaly zákaz umělého oplodnění pro ženy bez muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pod heslem „Svoboda, rovnost, otcovství” se konala v neděli v Paříži demonstrace zhruba 26 tisíc lidí, kteří protestovali proti návrhu zákona, který umožní umělé oplodnění ženám bez mužského partnera, napsal server FranceBleu.fr. Tentokrát bylo účastníků protestu třikrát méně než na stejné akci loni na počátku října, kdy se jí účastnilo 74 500 lidí, upozorňuje server.

Foto: Profimedia.cz

V Paříži tisíce lidí protestovaly proti návrhu zákona, který umožní umělé oplodnění žen bez partnera.

Článek

Návrh se začíná projednávat v úterý v horní komoře francouzského parlamentu v rámci zákona o bioetice.

Protest organizovalo hnutí Marchons Enfants!, které sdružuje na 22 organizací z politického spektra odleva doprava. Demonstranti požadují „stažení tohoto antietického zákona (...), jeho přepracování na základě bratrství, solidarity a úcty k lidské bytosti“.

Demonstranti odmítají „asistovanou reprodukci bez otce“. Podle Pascale Morinièreové, předsedkyně katolických rodinných asociací, to není jediný exces, který zákon obsahuje. „Vše, co je v zákoně navrženo, povede ke komercializaci,“ dodává Patrice Obertová, vedoucí politické skupiny levicových křesťanů.

Sdružení Marchons Enfants! nevylučuje další akce v nadcházejících dnech a týdnech, pokud se s jejich zástupci nepovede dialog. Ministr národního vzdělávání Jean-Michel Blanquer však těsně před demonstrací prohlásil, že „vládní program je jasný a neodchýlí se“.

Vláda chce dát umělé oplodnění až do čtyřicátin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám