Hlavní obsah

Těžké zbraně se nestahují, podmínky příměří z Minsku se neplní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Kyjev

Šéfové ukrajinské, ruské, německé a francouzské diplomacie na úterní schůzce v Paříži vyzvali k striktnímu plnění mírových dohod z Minsku a stažení těžkých zbraní od linie dotyku na Donbasu. K tomu ještě nedošlo a Kyjev se obává útoku na Mariupol.

Foto: Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin po jednáních v Paříži

Článek

„Vyzýváme ke stažení těžkých zbraní a plné implementaci (minských dohod) a vyzýváme všechny strany, aby zajistily plný přístup pozorovatelům OBSE do všech oblastí,“ řekl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier zdůraznil, že stahování těžkých zbraní musí začít v příštích dnech.

Foto: Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Ministři se shodli na potřebě posílit monitorovací tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), který na Ukrajině sleduje dodržování příměří. Mandát pozorovatelů OBSE by podle účastníků schůzky měl být prodloužen o další rok, zlepšit by se mělo jejich materiální vybavení i financování celé mise.

Nespokojená Ukrajina

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin si podle Ukrajinské pravdy stěžoval, že se nepodařilo dospět k shodnému názoru na to, že separatisté po vyhlášení příměří dobyli Debalcevo: „Bohužel, k politickému řešení o tom, jak se postavit k tomu, co se stalo v Debalcevu, se nedospělo.“

Podle Moskvy se s pádem Debalceva, které bylo na území ovládaném separatisty, dalo předem počítat, protože obklíčené ukrajinské jednotky byly v beznadějném postavení.

Kyjev rovněž tvrdí, že kvůli neustávajícím útokům separatistů a ostřelování nemůže zahájit stahování těžkých zbraní z frontové linie.

Stahování zbraní Kyjev nevidí

Podle představitele protiteroristické operace ATO Andrije Lysenka se zatím těžké zbraně nestahují: „Hlavní a jedinou podmínkou pro stažení těžkých zbraní je uplatnění prvního bodu minských dohod. Tím je přerušení palby. K tomu nedošlo.“

Kyjev pravidelně uvádí, kolikrát byly pozice jeho sil ostřelovány.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Lysenko napadl i prohlášení představitele separatistů Eduarda Basurina, že už začali stahovat těžké zbraně.

„Pod prohlášením o údajném stažení těžkých zbraní bojovníci provádějí redislokaci a přeskupení svých band na jiné směry. Pokud hovoří o nějakém plánovaném stahování těžkých zbraní, my je nevidíme,“ prohlásil Lysenko.

Ohrožená Mariupol

Podle ukrajinských bezpečnostních analytiků, jako je Dmytro Tymčuk, separatisté přesouvají zbraně k Mariupoli. Nejsilnější střety jsou u Šyrokyna na cestě mezi separatisty ovládaným Novoazovskem a Mariupolí.

Lysenko zdůraznil, že Kyjev začne stahovat zbraně, jakmile bude dva dny dodržováno příměří: „To je jediný signál pro začátek stahování.“

Maršálek polského sejmu Radoslaw Sikorski k tomu uvedl: „Myslím si, že dobytí Mariupole bude značit smrt příměří.“

Další komise

Podle agentury Interfax se v Donbasu bojující strany dohodly na vytvoření nového orgánu, který by měl plnění minských mírových dohod sledovat. Vytvořena má být Společná kontrolní komise, jejímiž členy se podle stálého ruského představitele při OBSE Andreje Kelina stanou kromě evropských kontrolorů i pozorovatelé z Ukrajiny a obou povstaleckých "lidových republik".

Na východě Ukrajiny tak půjde o třetí orgán, který má na klid zbraní dohlížet. Kromě pozorovatelské mise OBSE v Donbasu působí ještě takzvané Společné středisko pro kontrolu a koordinaci, jehož členy jsou i vysocí důstojníci ruské a ukrajinské armády.

Reklama

Související články

Putin: Válka na Ukrajině není pravděpodobná

Ruský prezident Vladimir Putin neočekává, že by se na Ukrajině naplnil nejhorší scénář a propukla by tam skutečná válka. Řekl to v pondělí ruské televizi.

Výběr článků

Načítám