Hlavní obsah

Testy DNA vyvrátily, že by byla Španělka Abelová dcerou Salvadora Dalího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy otcovství, kterých dosáhla exhumací ostatků surrealisty Salvadora Dalího Španělka Pilar Abelová, vyvrátily, že by byl Dalí jejím otcem. Otevření hrobu věhlasného malíře si Abelová vynutila osmadvacet let po jeho smrti, při pozitivním výsledku by dosáhla na miliardy z dědictví. Testy DNA ale její tvrzení vyvrátily, informovala ve středu Dalího nadace.

Foto: Profimedia.cz

Pilar Abelová

Článek

„Testy DNA prokázaly, že Pilar Abelová není Dalího dcerou, není mezi nimi žádný příbuzenský vztah,“ uvedla nadace podle agentury AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pilar Abelová tvrdí, že je dcerou Salvadora Dalího.

Abelová o jednom z nejznámějších malířů všech dob mluvila jako o svém otci celé roky. Tvrdila, že měl v roce 1955 poměr s její matkou, která pracovala v domácnosti u Dalího přátel. V případě, že by daly genetické testy Abelové za pravdu, vznikl by jí nárok na čtvrtinu dědictví. To je odhadováno na 136 miliónů dolarů, což odpovídá 3,3 miliardě korun.

Soud vyhověl žádosti o exhumaci v červnu. Malíř byl pochován na náměstíčku před Dalího muzeem-divadlem ve Figueras v Katalánsku, kde se narodil i zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Salvador Dalí

Když bylo malířovo tělo odkryto, Narcis Bardelet, který ho po smrti malíře v roce 1989 nabalzamoval, neskrýval nadšení. „Jeho tvář byla zakryta hedvábným šátkem. Nádherným šátkem. Když jsem ho odkryl, potěšilo mě, že měl zachovaný knír. Byly vidět i jeho vlasy,” řekl Bardelet katalánské stanici RAC1. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám