Hlavní obsah

Teroristickou buňku v Belgii řídil z Řecka bojovník, který se vrátil ze Sýrie

Brusel
Aktualizováno

Belgie a americká vyšetřovací služba pátrají po muži, který řídil z Řecka belgickou buňku, která plánovala útoky na policisty. Ve čtvrtek ji rozbila belgická policie, přičemž dva lidi zabila. Je možné, že muž už utekl do Turecka a míří do Sýrie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgická policie zkoumá stopy na místě střetu s teroristy ve Vervier.

Článek

Rádio VTM uvedlo, že buňka byla řízena z Řecka bojovníkem, který se vrátil ze Sýrie. Podle listu La Derniere Heure je jím 27letý Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který žil v bruselské čtvrti Molenbeek. Odjel do Sýrie, aby se připojil k radikálům z Islámského státu.

Řečtí policisté zadrželi v Aténách nejméně čtyři lidi a nyní ověřují, zda je mezi nimi předpokládaný organizátor atentátů, uvedla AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření ve VervierVideo: Reuters

Objevil se na několika propagačních videích této organizace, na jednom řídí auto s těly čtyř umučených lidí. Loni v létě vyvolala v Belgii pozdvižení fotografie jeho třináctiletého bratra, který odešel do Sýrie také a před objektivem zapózoval se zbraní v ruce.

Vlámská televize VTM oznámila, že rozvědka se zabývá vyšetřováním buňky kolem Abaaouda od Vánoc. Podle jejích informací zjistila ve čtvrtek tajná služba, že teroristé chtějí zaútočit v pátek. Proto byla akce proti nim spuštěna ve čtvrtek večer. [celá zpráva]

Belgická federální prokuratura tyto informace odmítla komentovat.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Belgická policie ve Vervier na místě, kde se střílelo

Buňku se podařilo odhalit na základě odposlechu telefonických hovorů, které vedl zmíněný Belgičan marockého původu s vězněným bratrem jednoho z dvou teroristů zabitých ve čtvrtek. Abaaoud mu volal z Řecka do věznice Lantin u Lutychu.

Belgická policie při raziích proti teroristům zatkla 13 lidí. [celá zpráva] Pět z nich bylo v pátek obviněno a tři skončili ve vazbě. [celá zpráva]

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Policie zajišťuje důkazy ve Vervier

Mezi zadrženými je i 25letý Maroune E. který byl v bytě spolu se zabitými. Popírá jakékoli zapojení do plánu teroristů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám