Hlavní obsah

Překazili jsme druhou Paříž, hlásí Belgie. Při protiteroristické akci umírali lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Protiteroristická operace si ve čtvrtek večer vyžádala v belgickém městě Verviers na východě země dvě oběti. Akce namířené proti terorismu se konají i v dalších belgických městech. V zemi byl zvýšen stupeň nebezpečí teroristického útoku na třetí v čtyřstupňové škále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní protiteroristický zásah v belgickém VerviersVideo: Reuters

 
Článek

Radnice původně uvedla tři mrtvé, ale kancelář federální prokuratury potvrdila dvě oběti a jednoho zraněného. Nejméně jedna osoba byla zatčena.

Ministr spravedlnosti sdělil listu Nieuwsblad: „Vyhnuli jsme se druhé Paříži.”

Prokuratura nejprve oznámila, že v centru města Verviers probíhá protiteroristická operace. K přestřelce došlo zhruba v 17:45, uvedla belgická televize RTBF. Později informovala, že situace je pod kontrolou. Radnice Verviers sdělila, že akce souvisí s „džihádem”.

Zásah proti navrátilcům ze Sýrie

Podle agentury Belga byli na adrese, kde policie zasahovala, lidé, kteří bojovali v Sýrii a nedávno se z ní vrátili. Údajně plánovali podniknout v nejbližší době teroristické útoky velkého rozsahu, informovala prokuratura podle listu The Telegraph. Podle něj jde o první operaci proti radikálům, kteří bojovali v Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Místo protiteroristického zásahu ve východobelgickém Verviers

Z místa zásahu v rue de la Colline byla podle svědků deset minut slyšet střelba z automatických zbraní a nejméně tři výbuchy.

„Slyšel jsem něco jako explozi následovanou několika výstřely,” uvedl jeden z místních obyvatel. Dodal, že viděl utíkat dva Araby ve věku 25 až 30 let. Podle dalšího svědka citovaného listem L´Avenir „to vypadalo jako válka”. „Napřed jsem si myslel, že to byl výbuch plynu, a pak jsem slyšel výstřely,” řekl.

Belgický soudní úředník Eric Van der Sypt uvedl, že muži byli „extrémně dobře vyzbrojeni” automatickými zbraněmi.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Razii policie provedla na základě blíže neupřesněného oznámení.

Zásahy v Bruselu a dalších městech

Belgické úřady potvrdily, že v zemi proběhlo celkem deset zátahů na navrátilce ze Sýrie.

Podle televize RTBF probíhaly protiteroristické operace i v Bruselu, v Moelnbeeku a ve Vilvorde. Akci v Moelnbeeku potvrdil starosta Francoise Schepmans.

V Moelnbeeku na předměstí Bruselu ozbrojený muž afrického původu na stanici Ribaucourt vykřikoval kolem čtvrté odpoledne ve francouzštině a arabštině náboženská hesla, zejména slogan Alláhu akbar. Začal s tím ve vagónu metra, kde před trojicí dívek vytáhl palnou zbraň.

Když tam policie dorazila, byl už pryč.

Souvislost s Francií?

Není ani zřejmé, zda zásahy souvisejí s teroristickými útoky z minulého týdne, ke kterým došlo ve Francii.

V Belgii v úterý zatkli muže, Neetina Farasulu, který načerno prodával zbraně. Přihlásil se na policii s tím, že byl ve styku s Amedym Coulibalym, který zabil v Paříži policistku a čtyři rukojmí.

Původně tvrdil, že se dohadovali na prodeji auta, ale pak se ukázalo, že s Coulibalym jednali i o prodeji nábojů ráže 7,62. Údajně do pistole Tokarev, která se atentátníkovi při pátečním útoku v košer obchodě v Paříži zasekla. Možná tuto zbraň koupil od belgického překupníka.

Stejnou ráži však měl zřejmě i automat, pravděpodobně československého původu, kterým Coulibaly zabil rukojmí. Do něj jsou ale potřeba jiné náboje než do pistole Tokarev. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám