Hlavní obsah

Teroristé v Británii nejsou náboženští fanatici, zjistila studie

– LONDÝN
Právo, mcm

"Běžný" terorista, aspoň v Británii, není náboženský fanatik ani zlý šílenec. Z velké části jde o „běžné lidi“, kteří se jen málo odlišují od svých vrstevníků. Vyplývá to ze studie pro britskou rozvědku MI5, o níž informoval list The Guardian.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Studie vyhodnotila osobnosti několika set lidí, kteří se podíleli na různých aktivitách spjatých s terorismem – tedy nejen na plánování atentátů či nastražování pumových náloží, ale třeba i na shromažďování peněz pro násilné aktivity.

Výsledek studie vyvolává jasné rozpaky. „Ti, z nichž se stali teroristé, představují různorodou sbírku jedinců, kteří nezapadají do jednotného demografického profilu ani nejdou po jedné typické cestě k násilnému extremismu,“ tvrdí její autoři podle Guardianu. I když se nepodařilo vypracovat „profil teroristy“, na který by se policie a tajné služby mohly zaměřit, studie aspoň vyvrací stereotypy o teroristech – a slouží tak jako upozornění, že úřady se nemohou zaměřit jen na jednu specifickou skupinu lidí.

Teroristé nejsou "neopeření mladíci"

Z výzkumu například vyplývá, že teroristy nejsou jen neopeření mladíci po dvacítce či nenávistní samotáři. Velmi často jde o třicátníky s určitou životní zkušeností, kteří mají rodiny a děti.

V žádném případě to nejsou duševně choří lidé, posedlí touhou konat zlo, jak je často líčí státní propagandy. Podíl šílenců mezi teroristy je stejný jako v běžné populaci. K jejich činům je nevede ani náboženský zápal. Z velké části mají slabé znalosti o své víře, anebo jsou k ní zcela vlažní. O „síle“ jejich víry ostatně vypovídá i každodenní život: nevyhýbají se drogám, alkoholu ani prostitutkám.

Převažují muži

V Británii převažují mezi teroristy jednoznačně muži. Ženy ale hrají důležitou roli nepřímé opory: často vědí o teroristických záměrech či aktivitách svých mužů a synů, ale nesnaží se jim nijak zabránit – ani doma ne. Nejzajímavější je, že mezi sledovanými teroristy tvoří jasnou většinu Britové a zbytek se rekrutuje z řad legálních přistěhovalců.

Je tedy chybou spojovat nelegální imigraci s růstem terorismu. Nejsou to ani lidé bez vzdělání, jak připomíná i pohled na údaje o útočnících z 11. září 2001, řada z nich má vysokoškolské vzdělání. Ale ať už mají za sebou vyšší školy nebo sotva dokončili základní vzdělání, jedno je spojuje: téměř všichni mají nízko ceněnou a nízko hodnocenou práci a ani v ní nezaujímají vyšší pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám