Hlavní obsah

Terorista z klubu Reina už má jméno, stále ale prchá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Turecká policie oznámila jméno teroristy, který při novoročních oslavách v istanbulském klubu Reina zabil 39 lidí a dalších 70 osob zranil. Informoval o tom dnes deník Daily Sabah s odvoláním na další turecká média a istanbulskou policii. Útočníkem, po němž policie stále pátrá, byl podle tureckých médií 34lletý Uzbek Abdulgadir Mašaripov.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Příslušník tureckých speciálních sil nedaleko klubu Reina

Článek

"Istanbulské policejní oddělení údajně identifikovalo teroristu jako Uzbeka Abdulgadira Mašaripova, který je znám rovněž pod přezdívkou abú Muhammad Hurasan," uvedl dnes deník Daily Sabah s odvoláním na "několik tureckých agentur".

Podle deníku policie intenzivně pokračuje ve vyšetřování útoku, k němuž se přihlásila organizace Islámský stát (IS), a prošetřuje minulost podezřelého.

Policie zadržela několik členů ujgurské menšiny

Již ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu oznámil, že policie zná totožnost útočníka z istanbulského klubu Reina. Jeho jméno ale neuvedl. Den nato policie zadržela ve městě Selimpaşa, několik kilometrů západně od Istanbulu, několik členů ujgurské menšiny a turecký vicepremiér Veysi Kaynak poté prohlásil, že Ujgurem je pravděpodobně i pachatel.

Během novoročních oslav v noci na 1. ledna vnikl ozbrojený terorista do luxusního klubu Reina v evropské části Istanbulu. Během asi sedmi minut vystřílel šest zásobníků a vypálil 180 kulek, uvedl deník Daily Sabah. Masakr nepřežilo 39 lidí, většina z nich byli turisté z blízkovýchodních zemí. Češi mezi mrtvými nebyli. Dalších asi 70 osob zranění přežilo.

Teroristovi se podařilo v nastalém zmatku uniknout poté, co v klubu svlékl kabát. Před klubem si vzal taxíka a odjel do nedaleké čtvrti Kuruçeşme.

Reklama

Výběr článků

Načítám