Hlavní obsah

Terorista Abaaoud zřejmě řídil atentátníky v klubu Bataclan po telefonu

Paříž

Šéf francouzské teroristické skupiny Abdelhamid Abaaoud zřejmě řídil tři atentátníky v hudebním klubu v centru Paříže přímo při útocích po telefonu. Podle svědků stál na místě vzdáleném jen několik bloků od koncertního sálu Bataclan, uvedl francouzský expert na terorismus Jean Charles Brisard.

Foto: ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud

Článek

Abaaoud podle jednoho ze svědků, kteří vypovídali, stál ve dveřích a asi hodinu křičel do svého telefonu. Svědek několikrát prošel kolem, protože chodil do poblíž zaparkovaného auta, a vždy viděl Abaaouda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hledejte hrdost v džihádu, vyzval muslimy AbaaoudVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když ho míjel naposledy, prohlédl si ho zblízka. Abaaoud měl oholenou hlavu a na sobě vrstvy volné látky. Když po atentátech média zveřejnila jeho fotografii, poznal ho a spojil se s úřady. Všiml si Abaaoudovy nezvyklé tváře s dlouhým nosem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

„Přítomnost Abaaouda v přímém okolí útoku ukazuje na stupeň jeho zapojení do dohledu i řízení spiknutí a naznačuje, že dával přímé příkazy i instrukce svému týmu v Bataclanu,“ uvedl Brisard v časopise Sentinel.

Zřejmě řídil i útoky u stadiónu

Podle vyšetřujícího soudce výpis volaných čísel na Abaaoudově telefonu ukazuje, že ještě předtím komunikoval s Bilalem Hadfim jen několik minut předtím, než se on i další dva atentátníci odpálili u Stade de France, kde se hrálo přátelské utkání v kopané. Kdyby se však odpálili až na stadiónu, mohl být dopad útoku mnohem větší. [celá zpráva]

Žalobce Francois Molins uvedl, že se Abaaoudův telefon nacházel mezi 22.28 a 24.28 v oblasti útoků, a to i v blízkosti Bataclanu, napsala CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama uctil oběti teroristických útoků v PařížiVideo: Reuters

Zda Abaaoud skutečně mluvil s atentátníky v Bataclanu, ale není z Brisardovy zprávy jasné, výpisem hovorů to nedokládá, protože k němu zřejmě neměl přístup. V případě Molinse se vždy odvolával na jeho tiskovou konferenci z 24. listopadu.

Kamery ho zachytily v metru

Ještě před začátkem útoků zaznamenaly bezpečnostní kamery Abaaouda v metru ve stanici jen pár set metrů od místa, kde teroristé zanechali jedno z vozidel.

Podle Brisarda Abaaoud a další člen skupiny Salah Abdeslam, který se však neodpálil a zatím marně po něm pátrají policisté v několika evropských zemích, plánovali a koordinovali útoky.

Chtěli spáchat atentáty i na obchodní středisko a policejní stanici ve čtvrti La Défense. Abaaoud mluvil i o útocích na židovské cíle, dopravní systémy a školy. Abdeslam podnikl v září a v říjnu několik cest mezi Paříží a Bruselem, kde část atentátníků žila. Navštívil také Itálii, Maďarsko a Rakousko.

Brisard, jehož text je z velké části kompilací zpráv z médií, také uvádí, že použité zbraně byly koupeny přes internet nebo v podsvětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám