Hlavní obsah

Termální koupaliště Podhájska nesmí čerpat vodu z vrtu, podle inspekce falšovalo povolení

Bratislava

I mezi českými turisty oblíbené termální koupaliště Podhájska ve slovenském okrese Nové Zámky má vážný problém. Úřady mu zakázaly čerpat vodu z geotermálního vrtu a využívat ji v bazénech. Potvrdila to slovenská inspekce životního prostředí.

Policie kontroluje původ geotermální vody v koupališti Podhajská. Záběry jsou z loňského létaVideo: Policie SR

 
Článek

Oprávnění čerpat vodu z geotermálního vrtu vypršelo už v roce 1994 a koupaliště ji mělo od té doby čerpat nelegálně. Úřady uložily společnosti Geo Termál, která koupaliště provozuje, pokutu ve výši téměř 129 tisíc eur (3,3 milionu korun).

Provozovatel koupaliště měl podle inspekce povolení k čerpání vody falšovat. „Policie už vyšetřuje podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedla inspekce.

Společnost Geo Termál měla v období od května 1992 do září 1994 dočasné povolení distribuovat do bazénů část vody, kterou předtím využila ve skleníku. Po pročištění a ochlazení vody ji mohla vypouštět do potoka Liska.

Foto: Policie SR

Policisté v areálu koupaliště Podhájska

„Povolení ztratilo platnost a společnost Geo Termál předložila jeho zfalšovanou kopii, kde bylo vymazáno časové omezení. Společnost navíc čerpala vodu z vrtu přímo do bazénů,“ konstatovala inspekce životního prostředí.

Island se pyšní novou geotermální lagunou. Nabízí výhledy na oceán

Cestování

V této souvislosti se objevilo také podezření ze závažného znečištění životního prostředí. „Vyšetřovací úkony souvisí s podezřením z trestných činů ohrožení a poškození životního prostředí a legalizace příjmu z trestné činnosti ve velkém rozsahu. Vyšetřování se týká čerpání a používání termální vody bez příslušných povolení a v rozporu s vydanými povoleními. Současně je zaměřeno také na závažné znečišťování životního prostředí vypouštěním bazénové vody bez povolení do vodního toku,“ informoval policejní mluvčí Michal Slivka.

Vedení koupaliště se od všech podezření distancuje. Koupaliště je nyní uzavřené.

Termální koupaliště Podhájska je známo především jedinečnou slanou vodou, která je svým složením velmi podobná vodě Mrtvého moře. Silně minerální voda, bohatá na jód, má menší koncentraci solí než mořská voda a blahodárně působí na regeneraci organismu. Voda má teplotu 80 °C a do bazénů je ochlazována na 33 °C až 38 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám