Hlavní obsah

Televizní debata nerozhodla boj mezi Macronem a Le Penovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Preference francouzského centristy Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penové před prezidentskými volbami jsou po úterní televizní debatě vyrovnané. Vyplývá to z průzkumu společnosti Elabe pro televizi BFM TV. V prvním kole voleb 23. dubna mají Macron i jeho soupeřka šanci na zisk 23,5 procenta hlasů. Druhé kolo by bývalý ministr hospodářství s přehledem vyhrál.

Foto: ČTK/AP

Francouzští prezidentští kandidáti s nejvyššími preferencemi. Zleva: konzervativec François Fillon, centrista Emmanuel Macron, radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon, krajně pravicová Marine Le Penová a socialista Benoît Hamon.

Článek

Konzervativec François Fillon by podle průzkumu měl získat v prvním kole 19 procent hlasů, krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon o procento méně.

Průzkum byl proveden těsně po debatě v televizi, při níž se oba hlavní kandidáti ostře střetli v otázce evropské integrace. Macron obvinil krajně pravicovou soupeřku ze lží a prohlásil, že její nacionalistické návrhy se rovnají vyhlášení „ekonomické války”. Čtyřhodinové debaty se zúčastnilo všech 11 kandidátů.

Druhé kolo voleb 7. května by měl Macron vyhrát se ziskem 62 procent hlasů oproti 38 procentům Le Penové

Reklama

Výběr článků

Načítám