Hlavní obsah

Tálibán zve Merkelovou na oficiální návštěvu

– Berlín

Hnutí Tálibán by uvítalo německé investice v Afghánistánu, humanitární pomoc a podporu v oblastech zdravotnictví, školství a infrastruktury, řekl německému deníku Bild mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Tálibové by také rádi oficiálně uvítali v Kábulu německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid

Článek

„Hovořili jsme s německými představiteli a jejich zvláštní vyslanec navštívil naši politickou kancelář v Dauhá. Jsem si jist, že předali náš vzkaz paní Merkelové,“ řekl Mudžáhid.

Ve vzkazu podle něj stojí: „Chceme vytvořit zcela bezpečné prostředí zde v Afghánistánu, který bude přijat všemi zeměmi, hlavami států a jejich vládami. Měla byste nás navštívit. Angela Merkelová tu bude přijata vřele. Budeme šťastni, když vás uvidíme.“

Dodal, že cílem Tálibánu jsou oficiální vztahy s Berlínem: „Zaprvé bychom chtěli mít dobré vztahy s Německem. Chceme, aby německá vláda měla nejlepší diplomatické styky s naší novou vládou. Zadruhé bychom byli rádi, kdyby nás Německo podporovalo a pomáhalo nám v humanitární oblasti. Potřebujeme pomoc ve zdravotnictví, v oblasti vzdělání a v infrastruktuře.“

Tálibové zastřelili těhotnou expolicistku manželovi a synovi před očima

Svět

„Německá vláda by mohla povzbudit své podnikatele, aby přišli a investovali v naší zemi,” řekl Mudžáhid a dodal, že Tálibán uvolní cestu investicím a zajistí bezpečnost firem.

Navázat na dobré vztahy z minulosti

„Rádi bychom obnovili přívětivou atmosféru, která existovala mezi Afghánci a Němci. Příští vláda bude založena na přátelském vztahu s Německem,” řekl mluvčí Tálibánu.

Německo má dlouhodobě dobré vztahy s Afghánistánem. Německá delegace jednala s Habibulláhem Chánem už v roce 1915 a podle dohody z ledna 1916 vilémovské Německo slíbilo Afgháncům sto tisíc pušek a tři sta děl, aby mohli bojovat proti Britům. Po porážce Britů byla v roce 1926 uzavřena německo-afghánská smlouva o přátelství. Dobré vztahy měly obě země i za Hitlera. Bylo zřízeno přímé spojení mezi Berlínem a Kábulem a na infrastrukturní projekty dohlížela Todtova organizace. Afghánistán dokonce zvažoval v letech 1940 a 1941 připojení k Ose. To se změnilo po napadení SSSR Třetí říší, kdy se ocitl v obklíčení spojenců a souhlasil s vyhoštěním italských a německých diplomatů. Spolupráce se spolkovou republikou byla obnovena v roce 1950. Pak vztahy zmrazil puč v zemi, následně ale zemi pomáhala zase NDR.

Německá armáda na konci srpna z kábulského letiště evakuovala více než 5000 lidí, ale tisíce lidí pracujících dříve pro Německo a jejich příbuzných v Afghánistánu nadále zůstávají. Německý velvyslanec Markus Potzel s Tálibánem v Dauhá vyjednává o možnostech jejich bezpečného odchodu. Berlín jim slíbil, že je dostane ze země.

Německo si v součinnosti s Evropskou unií stanovilo podmínky pro obnovení diplomatické přítomnosti v Kábulu a rozmrazení rozvojové pomoci a vyzývá Tálibán k respektování lidských práv, zejména práv žen.

Anketa

Měly by země světa začít navazovat diplomatické vztahy s Tálibánem?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 5354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám