Hlavní obsah

Syrský student medicíny, který chystal útok na berlínskou synagogu, je před soudem

Mnichov

U vrchního zemského soudu v bavorském Mnichově začal v úterý proces s třicetiletým studentem medicíny syrského původu, který chtěl podle obžaloby ve jménu Islámského státu spáchat útok na synagogu v Berlíně. Kromě toho měl týrat sedmiletého syna své družky. Krutým „výcvikem” se z něj měl snažit vychovat oddaného a fanatického bojovníka Islámského státu. V úterý o tom informovala agentura DPA.

Foto: Židovská obec v Praze

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaný, jehož jméno agentura DPA neuvedla, podle prokuratury chlapci mimo jiné přehrával videa, na nichž je vidět, jak děti bojující za Islámský stát střílejí na lidi nebo jsou samy zabity. Chlapce rovněž bil dřevěnou holí do břicha.

"Jednal v naprostém rozporu se svěřenou péčí ze surových a bezcitných pohnutek," prohlásil na úvod přelíčení státní zástupce.

Lanařil i další

Při přípravě útoku na berlínskou synagogu si Syřan, který do Německa přišel v roce 2012, stáhl z internetu návod na sestrojení bomby. Snažil se také přimět několik známých ke spáchání sebevražedného útoku.

"Chtěl dosáhnout mnoha obětí mezi lidmi, kteří jsou podle jeho názoru nevěřící," řekl v této souvislosti státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám