Hlavní obsah

Švédsku chybí odstavená jaderná elektrárna. Přestaňte luxovat, vyzývá občany

Stockholm

Švédsko řeší vážný problém. Poté, co na konci minulého roku odstavilo první blok jaderné elektrárny Ringhals 1 a na začátku toho nového přišel tuhý mráz, nemá severská země dost elektřiny. Švédská státní televize SVT proto vyzývá obyvatele, aby přestali luxovat. Některé fabriky přerušily výrobu, přesto to nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Švédsko na konci minulého roku odstavilo první blok jaderné elektrárny Ringhals. Elektřina z něj s příchodem tuhých mrazů začala chybět.

Článek

„Situace je tak vážná, že ohrožuje funkčnost celé rozvodné sítě,“ uvedla švédská televize.

O postupném odstavení bloků jaderné elektrárny Ringhals bylo paradoxně rozhodnuto kvůli klesající poptávce po elektřině, nákladné údržbě a vzhledem k energetické strategii švédské vlády.

Elektrárenská společnost Svenska kraftnät teď narychlo uvedla do provozu naftovou elektrárnu Karlshamn na jihu Švédska. Ta ale zvýšenou poptávku neuspokojí. Ceny energie proto letí vzhůru.

„Dnes (v sobotu) ráno dosáhla cena elektřiny 200 eur (přes 5150 korun) za megawatthodinu, normálně začíná na asi 30 eurech (necelých 800 korunách),“ upozornil švédský server Samnytt.

Buďme rozumní

A jelikož má mrznout i nadále, obrátila se švédská veřejnoprávní televize na diváky s netradiční výzvou.

„Jako odběratel můžete přispět ke snížení spotřeby. Například střídmostí při používání spotřebičů s největším odběrem, jako jsou vysavače. Zejména ráno a večer, kdy jsou odběry největší. Zčásti z ekonomických důvodů a částečně kvůli ochraně klimatu. Byla spuštěna fosilní elektrárna Karlshamn a musíme odebírat elektřinu z fosilních elektráren v Německu a Polsku,“ vysvětlovala SVT.

Reklama

Výběr článků

Načítám