Hlavní obsah

Superrakety Sarmat vytvoří na podzim první ruský pluk, plánuje Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nejpozději na podzim bude na Sibiři vytvořen první pluk vyzbrojený novými mezikontinentálními raketami Sarmat. V ruské televizi to v sobotu řekl šéf vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Jde o ambiciózní cíl, protože první test nové rakety se uskutečnil tuto středu a západní experti předpokládají, že podobných zkoušek bude muset být více, než nová raketa bude moci být zařazena do výzbroje, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Novinky/AP

Superraketa Sarmat

Článek

„Nejpozději na podzim plánujeme vytvořit ze sériově dodaných raket první pluk, který bude v Krasnojarském kraji,“ řekl Rogozin podle agentury TASS. Krasnojarsk leží asi 3000 kilometrů na východ od Moskvy. Agentura Reuters připomíná, že středeční vypuštění rakety se uskutečnilo po letech odkladů, zaviněných potížemi s financováním i technickými problémy.

Nové rakety mají být umístěny do stejných podzemních sil, v jakých dosud byly rakety sovětské konstrukce Vojevoda, v Severoatlantické alianci přezdívané Satan. Ty má raketa Sarmat nahradit. Podle Rogozina tak bude možné ušetřit značné zdroje i čas.

Jedna raketa a New York zmizí, smáli se ruští moderátoři

Válka na Ukrajině

Od nové rakety si Moskva slibuje, že bude s to proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou. Její dolet má umožnit dopravit jaderné hlavice na kterékoliv místo na Zemi jak přes severní, tak přes jižní pól.

„Ve světě nemá obdoby, a ještě dlouho mít nebude. Tato skutečně jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska vůči vnějším hrozbám a přiměje k přemýšlení ty, kdo se v zápalu zběsilé, agresivní rétoriky snaží ohrožovat naši zemi,“ zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin v blahopřání vojákům k úspěšnému testy nové rakety.

Sarmat patří k nové generaci ruských strategických zbraní, jejichž vývoj Putin ohlásil v předvečer prezidentských voleb v roce 2018.

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Evropa

Těžkou mezikontinentální raketu Sarmat, která je na kapalné palivo a je odpalovaná z podzemních sil, označil server Armadninoviny.cz svého času za „ruskou superraketu pro konec světa“. Jejím úkolem je totiž způsobit nepříteli co nejtěžší ztráty na civilních cílech, a zlomit tak jeho odhodlání pokračovat v boji.

Do výzbroje by raketa mohla být podle dřívějších vyjádření ruských představitelů zařazena v letošním roce. Ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že se tak stane po završení nynějších zkoušek. Jeden raketový pluk se už připravuje na přezbrojení.

Raketa ve středu odstartovala z podzemního sila na kosmodromu Pleseck u Archangelsku na severu evropské části Ruska a cvičné hlavice zasáhly polygon Kura na poloostrově Kamčatka na Dálném východě.

Třetí světová válka začala, oznámila moderátorka ruské televize

Evropa

Rusko na Putinův rozkaz 24. února zahájilo útok na Ukrajinu, a tím rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Podle odhadů si konflikt vyžádal už desetitisíce mrtvých.

Kvůli válce dosahuje napětí mezi Ruskem a Západem nejvyšší úrovně od kubánské raketové krize v roce 1962, poznamenal Reuters, který zároveň připomněl výrok generálního tajemníka OSN: „Vyhlídka na jaderný konflikt, dříve nemyslitelný, je zpět mezi možnostmi,“ uvedl v březnu šéf OSN António Guterres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám