Hlavní obsah

Summit EU: Přijdou Češi v zahraničí o dávky na děti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Bruselu začíná zlomový summit EU. Na pořadu kolotoče jednání budou dvě zásadní témata: ochrana vnější hranice, která je od loňska pod náporem migrantů, a reformní požadavky Británie, která hrozí, že by Unii mohla opustit. ČR je pro důslednější ochranu hranice a chce, aby Británie v EU zůstala. Brání se ale snahám omezit dávky českým pracovníkům. Prvotní návrh přitom ukazuje, že by dávky na děti pro cizince mohly omezit všechny země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Návrh dohody EU s Británií je podle premiéra Bohuslava Sobotky pozitivním posunem.

Článek

„Jsem si docela jist, že během této Evropské rady dosáhneme dohody,“ prohlásil ve čtvrtek po poledni předseda Evropské rady Jean-Claude Juncker a vyjádřil přesvědčení, že Británie zůstane „aktivním a konstruktivním členem Evropské unie“.

Jak ale upozornila britská média, čeká premiéra Davida Camerona tvrdá bitva na několika frontách. Všechny delegace si podle výpovědí evropských diplomatů s sebou přivezly celé „válečné kabinety právníků“.

Prvotní návrh dohody dorazil k vládám členských zemí ve středu v noci a je v něm množství pasáží, jež Britům, kteří mají brzy v referendu rozhodnout o setrvání, nebo vystoupení z EU, vonět nebudou.

Cameron kupříkladu zatím naráží i se svou snahou omezit dávky cizincům v Británii na první čtyři roky. To by se v praxi dotklo i desetitisíců Čechů, kteří ve Velké Británii pracují a žijí.

Dávky a „pozitivní posun”

Z návrhu přitom podle britských listů The Daily Telegraph a The Guardian i německé agentury DPA vypadla klíčová věta o omezení dávek na děti. Zmíněná média se shodují, že to může znamenat časově neupřesněné omezení těchto dávek pro cizince ve všech zemích EU. Shodně také poznamenávají, že z toho nebudou nadšené země tzv. visegrádské čtyřky, jejímž členem je i Česká republika.

Jak ale před odletem do Bruselu řekl český premiér Bohuslav Sobotka, mohl by to být přijatelný kompromis.

„Návrh obsahuje pozitivní posuny,“ citovala jeho slova ČTK. Návrh stále podle Sobotky nevypadá tak, jak by si Praha představovala, nicméně posun, který Sobotka kvituje, je v tom, že „se změna sociálních dávek nebude vztahovat na jiné věci než na přídavky na děti“.

Související téma:

Foto: , Novinky

Čeští pracovníci v Británii ani v dalších evropských zemích tak podle premiéra nebudou v budoucnu postiženi nižším důchodem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám