Hlavní obsah

Studená fronta přerušila v Evropě extrémní vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko snesitelná vedra, která dlouho trápila Evropu, ukončil v závěru pracovního týdne přechod studené fronty, která přinesla řadu bouřek. I když ochlazení a déšť byly vítané, způsobily na západě Evropy řadu komplikací v dopravě. Lijáky si místy vyžádaly evakuace a několik lidí bylo zraněno padajícími stromy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německem se prohnal vítr o rychlosti 140 km/hVideo: AP

 
Článek

Bouřky zasáhly většinu Německa, uvedla v pátek agentura DPA. Problémy způsobily především na severu země. Rychlost větru na severním pobřeží Německa dosahovala 140 kilometrů v hodině. Lijáky a vichr zastavily dopravu na dálkových trasách Hannover-Hamburk-Kiel, Brémy-Hamburk a Osnabrück-Löhne.

V Hamburku a v regionu Münsterland zranily několik lidí spadlé stromy. Na olympijském stadionu v Berlíně byli ve čtvrtek večer diváci sledující mistrovství Evropy v atletice vyzváni, aby po skončení soutěží zůstali kvůli bouřce na stadiónu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlínské nebe před bouřkou

Ani prudké lijáky však nezmírnily srážkový deficit. Půda je stále suchá. U Kasselu se nemůže brát z řek a jezer voda k zavlažování, aby se nezhoršoval stav ryb.

V Bavorsku hasiči bojují s lesním požárem, který v noci rozfoukal silný vítr. Zasáhl plochu o rozloze 500 krát 300 metrů. Déšť naštěstí uhasil jiný požár v Meklenbursku-Západním Pomořansku, kde plameny ohrožovaly dvě vesnice.

Ochlazení ale bude jen dočasné. V příštích dnech přijde teplá fronta Kevin a opět přinese suchý vzduch a teploty 30 stupňů. „Německo může teoreticky zažívat horké dny s teplotami 30 stupňů a více až do října,” sdělila německá meteorologická služba DWD. Výjimkou bude jen Horní Bavorsko a Šlesvicko-Holštýnsko.

Bouřky ve Francii

Bouřky a přívalové deště si ve Francii vyžádaly už ve čtvrtek evakuaci asi 1600 lidí, převážně z kempů. V nejhůře postiženém departementu Gard na jihu Francie se stále pohřešuje sedmdesátiletý německý občan, který se před živlem schoval do karavanu. Vůz odnesla řeka a záchranáři ho později našli prázdný. Ze zaplaveného tábořiště, kde vichr převracel karavany a odnášel stany, bylo evakuováno 119 dětí z německého Leverkusenu, které byly v zemi galského kohouta na prázdninovém táboře. Několik lidí včetně dětí muselo být ošetřeno, některé děti jsou v nemocnici na pozorování, byly podchlazené.

Kroupy ve Španělsku

Bouřky zasáhly i Španělsko, kde si vlna veder vyžádala nejméně 17 obětí, z nichž jedenáct připadá na Katalánsko. Teplota při frontě sice poklesla o deset stupňů, ale popadané stromy způsobily problémy v dopravě.

Foto: Paul Zinken, ČTK/AP

Bořka nad Berlínem

Už od středy vydatně prší v Katalánsku, u Barcelony padaly kroupy velké asi jako pingpongový míček. Vítr polámal stromy, které způsobily komplikace na silnicích i na dálnici AP7. Na plážích v Katalánsku vydali varování před koupáním kvůli silnému větru a velkým vlnám.

Díky dešti a poklesu teplot se ale podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry jižně od Valencie. Rozhořely se v pondělí po zásahu blesku do stromu a ohrožovaly turistickou oblast přímořského letoviska Gandia. Na tři tisíce lidí bylo v regionu evakuováno, polovina z nich se mohla domů vrátit ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám