Hlavní obsah

Strůjce pušky Kalašnikov má v Moskvě sochu, odhalil ji ministr kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrce legendární útočné pušky AK-47 Michail Kalašnikov má v Moskvě obří sochu. V úterý ji na slavnostní ceremonii odhalil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij. Konstruktér před čtyřmi lety zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Strůjce pušky Kalašnikov má v Moskvě sochuVideo: Reuters

 
Článek

„Kalašnikov je opravdová, dá se říci kulturní firemní značka Ruska," prohlásil Medinskij v narážce na věhlas, který si zbraň s charakteristickým zakřiveným zásobníkem ve světě vysloužila. Její tvůrce se podle ministra stal ztělesněním nejlepších vlastností ruského člověka, skloubením přirozeného talentu s prostotou, poctivostí a organizačním talentem.

Šéf státního průmyslového a zbrojního konglomerátu Rostech Sergej Čemezov prohlásil, že kalašnikov zůstane v dějinách jako symbol spolehlivosti, díky které se tato zbraň tak obrovsky rozšířila po celém světě. A sám Kalašnikov, bezmezně oddaný své práci a vlasti, představuje nejlepší příklad pro mladou generaci Rusů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Konstruktér útočné pušky AK-47 Michail Kalašnikov má v Moskvě sochu.

Policie podle serveru Newsru.com dvakrát zadržela osamělého demonstranta, který proti odhalení sochy protestoval s plakátem "Konstruktér zbraní je konstruktér smrti". Novinářům se svěřil, že z principu protestuje proti propagandě militarismu a vojenské síly v Rusku v jakékoliv podobě.

Konstruktér a svědomí

Server připomněl, že Kalašnikov se krátce před smrtí v dopise hlavě ruské pravoslavné církve ptal, zda na něm spočívá vina za vraždy spáchané zbraní, kterou sestrojil. Patriarcha Kirill mu odpověděl, že zbraň zkonstruoval v dobrém úmyslu a že odpovědnost za zabíjení spočívá nikoliv na konstruktérovi, ale "na zlovolných lidech, kteří úspěchy technického pokroku obracejí ke škodě bližním".

Kalašnikov, jemuž jeho zbraň zajistila proslulost po celém světě, zemřel 23. prosince 2013 ve věku 94 let v Iževsku, kde se také nachází zbrojovka vyrábějící Kalašnikovovy zbraně. Těch se podle odhadů vyrobilo na 100 miliónů kusů. Sám Kalašnikov nezískal z rekordních prodejů své zbraně žádné peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám