Hlavní obsah

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku se dohodly na vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katalánské strany podporující nezávislost regionu na Španělsku se v sobotu dohodly na sestavení regionální koaliční vlády. Dosavadní premiér regionální vlády Artur Mas se vzdal dosavadního úsilí o setrvání v úřadu, což byla příčina dosavadních neshod, informovala agentura AFP.

Foto: Albert Gea, Reuters

Dosavadní premiér katalánské vlády Artur Mas

Článek

Katalánská levicová strana Kandidátka lidové jednoty (CUP) byla ostře proti tomu, aby se Artur Mas stal znovu šéfem regionální vlády. Mas byl jedničkou kandidátky volební koalice Společně pro Ano, která vyhrála podzimní předčasné volby do regionálního parlamentu a která usiluje o odtržení hospodářsky prosperujícího Katalánska od Španělska.

V zářijových regionálních volbách žádná ze stran nezískala většinu 68 křesel ve 135členném parlamentu. Společně pro Ano má 62 křesel a CUP, která rovněž podporuje odtržení Katalánska, deset křesel. Další strany v parlamentu již dříve uvedly, že nechtějí jednat s Masem o vytvoření koalice.

Vyhlídka nových voleb v Katalánsku vyvolala mezi nejsilnějšími uskupeními obavy, že v opakovaných volbách o svou nynější společnou většinu přijdou.

CUP je krajně levicovou stranou, která odmítá členství Katalánska v NATO a Evropské unii. Strana Mase je naopak středo-pravá, vstřícná k podnikatelům. Obě mají ale za společný cíl dospět k referendu, které by rozhodlo o setrvání Katalánska ve španělském království. Madrid tyto snahy ostře odsuzuje a společně s ústavním soudem se mu dařilo jim klást úspěšně překážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám