Hlavní obsah

Stovka slovenských osobností chce potopit protiteroristické zákony, žádají prezidenta o pomoc

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stovka slovenských veřejně známých osobností se obrátila na prezidenta Andreje Kisku s žádostí, aby nepodepisoval balíček legislativních protiteroristických opatření. Ty mimo jiné rozšiřují pravomoci policie a justice. Důvodem jsou obavy autorů výzvy, že změny v zákonech a ústavě můžou být zneužity k zásahům státu do svobod a soukromí občanů.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Opatření nemají nic společného s bojem proti terorismu. Považujeme za nepřijatelné, aby se o posilování pravomocí bezpečnostních složek státu a zásazích do osobních svobod rozhodovalo bez zapojení odborné a širší veřejnosti v rámci předvolebního boje vládnoucí strany, “ uvedli signatáři výzvy.

Svůj podpis připojilo několik opozičních poslanců, bývalí politici, umělci a na 1200 dalších lidí.

„Přesunutí důrazu z nefunkčního zdravotnictví, školství a soudnictví na hrozbu terorismu zřejmě plní i funkci manipulování veřejného mínění s cílem opět získat moc a možná ji i zafixovat pomocí prvků policejního státu,“ uvedl pro server hnonline.sk na slovensku známý psychiatr Jozef Hašto, který je také jedním ze signatářů výzvy.

„Z vyjádření (premiéra) Roberta Fica k uprchlické krizi jsem měl už delší dobu obavy, že tento problém využije k zastrašování obyvatelstva,“ dodal Hašto.

Omezení svobod

Předseda opoziční Občanské konzervativní strany Ondrej Dostál poukázal na to, že by úřady měly mít možnost zablokovat internetové stránky, které šíří extremistické zprávy. „Extremistický obsah není dostatečně definován,“ konstatoval.

Dostál se domnívá, že na základě textu zákona schváleného poslanci, by mohla Slovenská informační služba označit za extremistický kterýkoli internetový portál podle vlastního uvážení.

V rámci protiteroristických zákonů může policie od příštího roku zadržet podezřelého z terorismu místo na současných 48 hodin až na 96 hodin. Posilují se pravomoci policie a tajných služeb, zvýší se počet policistů a dojde k jejich přezbrojení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám