Hlavní obsah

Stockholm už není bezpečný. Švédská policie přiznala, že neuhlídá pořádek

Stockholm

Centrum Stockholmu už není bezpečné město. Hlavní železniční nádraží a jeho okolí okupují gangy nezletilých přistěhovalců marockého původu, kteří okrádají kolemjdoucí, sexuálně obtěžují ženy a napadají pracovníky ostrahy. Přiznala to švédská police s tím, že nadále není schopna zjednat pořádek.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží ve Stockholmu

Článek

Některým chlapcům, kteří se potulují v ulicích hlavního města, přitom ještě nebylo ani deset let, přesto odmítají pomoc úřadů a utíkají z azylových center, uvedla s odvoláním na policejní zdroje švédská státní televize SVT.

Skandinávská země se potýká s enormním nárůstem nezletilých žadatelů o azyl bez doprovodu dospělých a neví si s problémem rady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle posledních odhadů švédské policie žije ve Stockholmu bez střechy nad hlavou okolo 200 marockých dětí. Kromě toho se v ulicích švédské metropole pohybují další stovky nebezpečných marockých mladíků, kterým už osmnáct bylo.

„Působí nám vážné potíže. Všude kradou, obtěžují zaměstnance azylových center i dívky na ulicích. Sahají jim mezi nohy, a když se brání, zfackují je,“ řekl STV policista, který si nepřál být jmenován a dodal, že by své dítě samotné na stockholmské nádraží nikdy neposlal.

„Neudělal by to nikdo z policistů,“ dodal. Jeho slova podle švédské televize potvrzují i další strážci zákona.

Zatýkáme pořád dokola ty samé

Největší problém je podle nich v tom, že i když marocké pachatele trestné činnosti zadrží, musí je během několika hodin zase propustit.

„Zatýkáte pořád ty samé lidi dokola. A oni je znova a znova propouštějí, protože nemáme, jak zjistit jejich totožnosti ani věk. Stává se, že si mladík zvesela vykračuje před policistou, který ho před tím zadržel,“ řekl STV Bjorn Cewenhielm, šéf speciální policejní jednotky Alma, která se specializuje na kriminalitu migrantů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Od roku 2012 už ve Stockholmu požádalo o azyl 505 marockých dětí. Třetina z nich  z azylového centra uprchla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám