Hlavní obsah

Steinmeier se pustil v Evropském parlamentu do populistů a kritizoval brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier podporuje — jako prý většina Němců — sjednocenou Evropu. Řekl to v úterním projevu v Evropském parlamentu. Zároveň varoval před novou fascinací autoritářstvím v Evropě. Kritizoval i brexit, když řekl, že samostatný stát nedokáže tak dobře prosazovat společné zájmy.

Foto: Evropský parlament

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

„Je nezodpovědné říkat, že v dnešním světě může být země mimo Evropskou unii úspěšnější, než když je členem EU,” řekl podle časopisu Der Spiegel.

Podle Steinmeiera právě společný hlas přináší větší šance prosadit své hospodářské zájmy. „Ne evropská malost, ale velikost určovala, jaká bude budoucnost,” dodal Steinmeier s tím, že projekt Evropy nebyl nikdy jednoduchý, ale vždy se vyplácel. „Němci chtějí udržet Evropu pohromadě,” zdůraznil.

Za nebezpečí považuje růst alibismu a populismu v Evropě. „Populisté malují svět černobíle a ze strachu těží svůj politický kapitál,” prohlásil německý prezident. Podobně se vyjadřoval i v inaugurační řeči, během které také hodně kritizoval Turecko. [celá zpráva]

Kritika Orbána

Pustil se i do Maďarska a jeho premiéra Viktora Orbána kvůli plánu na zpřísnění podmínek pro činnost zahraničních univerzit v zemi.

„Jestliže chceme být majákem právního státu a lidských práv ve světě, nemůžeme se nestarat, když se uvnitř Evropy tyto základy otřásají,“ řekl.

Kvůli zpřísnění podmínek pro činnost zahraničních univerzit a jejich financování demonstrovaly v maďarské metropoli tisíce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám