Hlavní obsah

Starosta Londýna přirovnal Bushe k inkvizitorovi a nechce ho ve městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský starosta Boris Johnson by nedoporučoval bývalému americkému prezidentovi Georgi Bushovi, aby propagoval svou knihu memoárů osobně i v Evropě. Podle něj by jeho příjezd vyvolal protesty a možná by se ho někdo pokusil nechat zatknout. Podle něj není možné současně bojovat za svobodu a umožnit mučení, uvedl pro list The Daily Telegraph.

Článek

"Ještě není jasné, jestli se George Bush chystá překročit Atlantik, aby nám prodával své memoáry, ale kdybych byl jeho PR poradcem, radil bych mu opatrnost," napsal Johnson a svou radu dále okořenil: "Takové turné by mohlo být opravdovou bombou..., když by autogramiády přerostly v protiválečné nepokoje. Ale opravdovým problémem - z Bushova pohledu - by mohlo být, že by už nikdy nemusel vidět Texas."

"V jednu chvíli by mohl mířit na autogramiádu v Hay-on-Wye (velšském městě známém literárním festivalem) a hned potom by mohl vstoupit na scénu nějaký rozpačitý velšský policista, dát bývalému vůdci svobodného světa pouta a pak ho odvést, aby mohl být obžalován," píše Johnson s tím, že "všichni tvrdí, že takový scénář je nepravděpodobný, protože Británie chce mít s USA dobré vztahy".

"Ale to si (bývalý chilský diktátor) Augusto Pinochet, který schválil mučení, myslel také. A na rozdíl od Pinocheta se George Bush nijak netají tím, co dělal," uvedl Johnson v narážce na Pinochetovo zatčení v Británii v roce 2000 kvůli zločinům spáchaným za vojenské diktatury v Chile.

Bushovo přiznání, že schválil mučení, má bezprecedentní význam, uvedl Johnson. "Nevzpomínám si na žádného amerického prezidenta, který by něco takového řekl. Bush v knize Decision Points (Okamžiky rozhodování), přiznal, že schválil waterboarding u tří členů teroristické sítě al-Káida.

Bush to schytal za souhlas s mučením

Pravicový londýnský starosta tuto metodu označil za ohavnost, kterou po staletí používali diktátoři a která porušuje konvence OSN o mučení. Přirovnal americkou administrativu ke španělské inkvizici.

Podle něj to vypadá, že většina postupů používaných inkvizicí by byla akceptovatelné pro americkou vládu. A ještě se pustil do americké vlády, jak může kritizovat barmské generály, když dali domácí vězení Su Ťij jestliže jejich prezident schválil mučení. Su Ťij mučena nebyla. Stejně tak podle něj pak nemají právo kritizovat Čínu, že nedodržuje lidská práva.Podle něj se USA pokusily redefinovat mučení, aby je mohly používat.

"A především, nejsou důkazy o tom, že waterboarding dosáhl toho, co George Bush tvrdí. Britští ministři nevědí o žádných cenných informacích o plánovaných útocích na letišti Heathrow, na Canary Wharf nebo kdekoli jinde od těchto tří mužů, kteří na Bushův příkaz podstoupili waterboarding," uvedl londýnský starosta a Bushovi připomněl slova Abrahama Lincolna: „Nutnost vojenské operace neznamená připuštění krutosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám