Hlavní obsah

Stalinova vnučka zemřela

Novinky, ČTK, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Stalinova vnučka Galina Džugašviliová zemřela v pondělí večer v Moskvě ve věku 70 let. Byla dcerou Stalinova staršího syna Jakova, který zahynul za nejasných okolností, zřejmě v německém zajateckém táboře v roce 1943.

Článek

Galina zemřela po dlouhé těžké nemocI. Příčina úmrtí ale sdělena nebyla.

Smrt Galinina otce Jakova je obestřena tajemství. Jakov byl údajně zajat nacistickou armádou v létě 1941 u Vitebska. V německých zajateckých táborech pak Jakov pobýval až do své smrti v roce 1943. Podle oficiální sovětské historiografie skonal v táboře Sachsenhausen. Stalin jej odmítl vyměnit za zajatého německého generála.

Galina ale tvrdila, že Jakov zajat nebyl a že šlo o mystifikací nacistických tajných služeb, které se snažily narušit Stalinovu psychiku. Podle ní deset fotografií, zobrazujících jejího otce v německém zajetí jsou fotomontáže. "Celá ta historie je provokace ve velkém měřítku. Zorganizovali ji Němci, kteří v první řadě chtěli poškodit dědečka," tvrdila.

V roce 2003 americké ministerstvo obrany ukázalo Džugašvilliové dokumenty, podle nichž byl její otec zastřelen na útěku. 

Na dědečka Džugašvilliová vzpomínala jako na "velmi hodného a jemného". S odstupem let to přičítala tomu, že byla dívkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám