Hlavní obsah

Srbsko volí budoucnost země i Balkánu

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Zraky Evropy i světa míří tento víkend k Srbsku: zítra tam budou ve druhém, rozhodujícím kole volit prezidenta a s ním zjevně i budoucí orientaci této klíčové balkánské země. Srbové se rozhodují mezi dosavadní hlavou státu, prozápadním Borisem Tadičem, a radikálem Tomislavem Nikoličem.

Foto: Hazir Reka , Reuters

První kolo voleb doprovázel velký zájem voličů.

Článek

Nikolič se netají tím, že je připraven orientovat zemi zcela na Rusko, a tím překreslit mocenskou mapu Balkánu. Volby se odehrají ve vypjaté atmosféře očekávaného odtržení Kosova, kde jsou tamní Albánci za podpory USA a většiny členských zemí EU připraveni vyhlásit v nejbližších dnech vlastní stát. Právě Kosovo je tak jedním z klíčových faktorů voleb.

Alternativa podle Tadiče neexistuje

Oba politici jeho odtržení veřejně odmítají, pro Unií podporovaného Tadiče (Demokratická strana – DS) je však důležitější sblížení se Západem. "Jedině politika integrace s Evropskou unií umožní Srbsku se rozvíjet,“ tvrdí Tadič. „Nyní jde o to, po které cestě se Srbsko vydá. Jedna z nich vede do Evropy, druhá do izolace,“ varuje.

Opírá se o hlasy z Bruselu, podle nichž je Nikolič pro EU nepřijatelný a jím vedené Srbsko by se stalo černou ovcí Evropy. Ekonomové varují, že Nikoličovo vítězství by mohlo znamenat odliv zahraničních investorů ze země.

Zatupující předseda Srbské radikální strany (SRS) Nikolič (úřadující předseda Vojislav Šešelj je souzen v Haagu – pozn. red.) obvinění z euroskepticismu popírá. Vysvětluje ale, že nelze mít za spojence státy, které schvalují odtržení 15 procent území Srbska.

„Změním politiku vůči EU. Už žádné ponižování. Sdělíme jim na rovinu naši jedinou podmínku: musíte akceptovat celé Srbsko, i s Kosovem,“ prohlásil s tím, že jinak hodlá zemi orientovat na stále mocnější Rusko. Pokud Západ Kosovo uzná, nabídnu Moskvě rozmístění ruských vojáků na základnách v Srbsku, pohrozil.

Profily obou kandidátů
Boris TadićTomislav Nikolić

Půjde o každý hlas

V prvním kole voleb před dvěma týdny zvítězil se ziskem 39,4 procenta hlasů Nikolič, zatímco Tadič dostal 35,4 procenta. V neděli se bude hrát o hlasy kandidátů, kteří do 2. kola neprošli.

„Bude to zřejmě neuvěřitelně těsný souboj, v němž nakonec o prsa zvítězí Tadič,“ tipuje v srbském deníku Danas analytik Zoran Stojiljkovič. Opakoval by se tak scénář voleb z roku 2004, kdy Tadič v prvním kole také podlehl, ale ve druhém zvítězil.

I tentokrát zřejmě dostane hlasy menšin, voličů malé Liberálně demokratické strany a neúspěšného kandidáta z prvního kola a současného ministra infrastruktury Velimira Iliče.

Situací v jeho neprospěch ale zamíchal premiér Vojislav Koštunica. Ačkoli jeho Demokratická strana Srbska je v koalici s Tadičovou DS, odmítl ho pro 2. kolo podpořit. Tadič totiž nevyslyšel Koštunicovu podmínku zavázat se k deklaraci, že „pouze celé Srbsko včetně Kosova může pokračovat v procesu integrace do EU“. Tadič to označil za vydírání s tím, že nemůže přijmout podmínky, které by ohrozily budoucnost Srbska v Evropě.

Koštunica nicméně zdůraznil, že nepodporuje ani Nikoliče.

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Boris Tadić

Předseda vládní Demokratické strany (DS) a současný srbský prezident Boris Tadić (50) nemá nejmenší pochybnosti, kam má jeho země v budoucnu směřovat....

PROFIL: Tomislav Nikolić

Úřadující šéf Srbské radikální strany (SRS) Tomislav Nikolić (55), kterou nadále vede Vojislav Šešelj, obžalovaný haagským tribunálem, se o prezidentský úřad...

Výběr článků

Načítám