Hlavní obsah

Srbsko se s Kosovem nedohodlo, politici na sebe křičeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Očekávaný průlom ve vztazích mezi Bělehradem a Prištinou na jednání v Bruselu nepřišel. Premiéři Srbska Ivica Dačić a Kosova Hashim Thaçi se po čtrnáctihodinovém rokování nedohodli na kompromisu ve statusu Kosova a tamních Srbů. Podle agentury Reuters to krátce po středeční půlnoci potvrdila i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která vyjednávání zprostředkovávala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Navzdory dlouhým jednáním jsme dnes večer nedospěli k dohodě," řekl Dačić. "Máme ale ještě čas nalézt řešení," dodal.

Jednání neprobíhala v klidné atmosféře. Thaçi a srbský vicepremiér Aleksandar Vučić na sebe podle zpráv médií zvýšili hlas. Ashtonová výsledek již osmé schůzky od loňského října zhodnotila slovy, že "propast mezi oběma stranami je sice úzká, ale hluboká".

Hlavní spor se týká pravomocí společenství srbských okresů (opštin) na severu Kosova. Tamní Srbové, stejně jako Bělehrad, odmítají uznat jednostranné odtržení Kosova od Srbska a nechtějí se podřídit kosovským úřadům. Bělehrad chce pro tato převážně Srby obývaná území získat co nejširší autonomii, Priština však prakticky jakoukoli samosprávu oblasti vylučuje.

Ashtonová se nejdříve setkala s každou delegací zvlášť, poté se uskutečnilo přímé rokování. To bylo v úterý večer opět přerušeno a Ashtonová se znovu sešla se srbskými a kosovskými vyjednávači odděleně. Podle ní šlo o poslední ze série jednání zprostředkovaných EU. Nyní se lídři vrátí do svých zemí a dál jednat budou na Balkáně.

Priština zjevně spoléhá na to, že Bělehrad tlačí čas. Srbsko totiž chce získat termín zahájení přístupových rozhovorů s EU a doufá, že se ho dozví už v červnu. K tomu ale potřebuje dohodu s Kosovem uzavřít do poloviny dubna. Nicméně srbský prezident Tomislav Nikolić v pondělí prohlásil, že Srbsko nikdy nepřistoupí na to, co nyní žádá druhá strana, a že aktuální kolo jednání nebude posledním. Podle srbského vedení je třeba, aby i Priština vyšla vstříc kompromisu nějakým ústupkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám