Hlavní obsah

Srbsko odmítlo dohodu s Kosovem navrženou EU

– Bělehrad • Aktualizováno

Srbsko odmítlo návrh dohody na normalizaci vztahů s Kosovem, kterou zprostředkovala Evropská unie. Ta dala Bělehradu podmínku, že pokud se vzdá do úterý paralelních struktur na severu Kosova, zahájí s ním přístupová jednání o vstupu do EU, uvedla BBC. Před přijetím ale musí plně normalizovat vztahy s Prištinou.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Srbští demonstranti v Kosovské Mitrovici

Článek

Srbský premiér Ivica Dačić řekl srbským novinářům v Bělehradě: „Vláda Srbska nemůže akceptovat ústní návrhy přednesené vyjednávacím týmem v Bruselu, dokud nebudou plně garantovány bezpečnost a zabezpečení lidských práv Srbů v Kosovu.“

Srbové byli v poslední době terči několika útoků.  [celá zpráva]

Hlavní spor se týká pravomocí společenství srbských okresů (opštin) na severu Kosova. Tamní Srbové, stejně jako Bělehrad, odmítají uznat jednostranné odtržení Kosova od Srbska a nechtějí se podřídit kosovským úřadům. Bělehrad chce pro tato převážně Srby obývaná území získat co nejširší autonomii, Priština však prakticky jakoukoli samosprávu oblasti vylučuje. [celá zpráva]

Kvůli tomu minulý týden osmikolové rozhovory zprostředkované EU selhaly. Srbsko bylo rozčarováno neochotou EU k ústupkům a kvůli tlaku na Bělehrad, aby ustoupil především on.

Ashtonová: Další ústupek už není možný

V pondělí Srbsko ale uvedlo, že chce pokračovat v rozhovorech, ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová ale řekla, že zprostředkovávané rozhovory už skončily a mají jednat přímo Bělehrad a Priština.

"Lituji rozhodnutí srbské vlády odmítnout návrhy a vyzývám ji, aby podnikla poslední pokus dosáhnout dohody, která prospěje jejímu lidu," prohlásila v reakci na srbské rozhodnutí Ashtonová, podle níž všechny prvky dohody byly položeny na jednací stůl.

K nepodepsání dohody srbskou vládu vyzvalo i předsednictvo hlavní vládní formace, Srbské pokrokové strany (SNS).

Reklama

Výběr článků

Načítám