Hlavní obsah

Srbskému důstojníkovi od Vukovaru zpřísnili v Haagu trojnásobně trest

Novinky, Tomáš Reiner
Haag

Odvolací soud OSN pro válečné zločiny v Haagu v úterý zpřísnil trest pro bývalého důstojníka jugoslávské armády (JNA) za jeho roli při masakru civilistů z Vukovaru v roce 1991. Soud Veselinu Šljivančaninovi původní trest pět let za mřížemi prodloužil o dvanáct roků.

Článek

K původnímu postihu za mučení přibyl trest za napomáhání k vraždě vězňů. Šljivančanin byl předloni v prosinci po čtyřech letech z vazby propuštěn.

Odvolací soud neprojednával jen jeho případ. Mile Mrkšić, Šljivančaninův nadřízený, dostal za napomáhání k vraždě, mučení a nehumánní podmínky při věznění 20 let a soud mu v úterý rozsudek potvrdil.

Původní verdikty rozzlobily Chorvatsko, které si stěžovalo na zproštění obvinění ze zločinů proti lidskosti na základě argumentu, že oběti nebyly civilisté.

Soudci shledali, že příslušníci JNA dovolili srbským polovojenským jednotkám zabít válečné zajatce ukryté ve vukovarské nemocnici.

Žalobci původně uváděli, že při obléhání Vukovaru jednotkami JNA mezi srpnem a listopadem 1991 bylo zabito asi tisíc obyvatel města a dalších 5000 zajato. V posledních dnech operace se několik stovek lidí uchýlilo do místní nemocnice v naději, že budou za asistence mezinárodních pozorovatelů evakuováni.

Vojáci je však 20. listopadu přestali chránit, načež asi 400 lidí odvezli Srbové za město, kdy jich nejméně 194 bylo bito a zavražděno. Mrtvá těla byla nalezena v masovém hrobě ve vesnici Ovčara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám