Hlavní obsah

Společnost Jak-Servis, v jejímž letadle zahynuli hokejisté, přišla o licenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská federální agentura pro bezpečnost civilního letectví Rosaviacija ve středu s konečnou platností odebrala licenci letecké společnosti Jak-Servis, jejíž letoun Jak-42 před dvěma týdny havaroval u Jaroslavle s hokejisty místního klubu Lokomotiv.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Trosky letadla Jak-42 v ruské Jaroslavli

Článek

Rozhodnutí předcházela hloubková kontrola, během níž byl zakázán start zhruba deseti strojů společnosti a zrušeny její lety do zahraničí.

Při startu z letiště Tunošna do běloruského Minska se 7. září ze zatím neobjasněných příčin zřítil letoun Jak-42. V jeho troskách zahynulo 37 hokejistů a funkcionářů jaroslavlského Lokomotivu včetně českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, a rovněž sedm z osmi členů posádky. Neštěstí přežil jen palubní inženýr Alexandr Sizov, který se v Moskvě léčí z popálenin a zlomenin.

Podle ruského tisku čeká leteckou společnost Jak-Servis nevyhnutelný zánik. Firma fungovala jako charterový přepravce a převážnou část jejího letového parku tvořily právě letouny Jak-42. Kromě společnosti Jak-Servis Rosaviacija prověřuje ještě desítky dalších ruských aerolinií. V několika případech odhalila vážné závady na provozovaných letounech, dvěma leteckým společnostem pozastavila činnost.

Vyšetřování příčin havárie Jaku u Jaroslavle stále čeká na konkrétnější výsledek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zkoumat havárii Jaku-42 bude i český expert

Havárii letounu Jak-42 v Jaroslavli budou zkoumat i čeští experti, podobně jako odborníci všech zemí, jejichž občané při nehodě zahynuli. Pád stroje si vyžádal...

Výběr článků

Načítám