Hlavní obsah

Spolčení záchranářů s pašeráky? Italské úřady nic takového nezjistily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské úřady nezjistily, že by záchranáři spolupracovali s převáděči lidí při záchranných operacích ve Středozemním moři, při nichž se přepravují uprchlíci a migranti v nebezpečí na italské území. Podle agentury AP to v úterý sdělil v italském Senátu sicilský prokurátor Francesco Paolo Giordano.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Záchranář pomáhá matce s dítětem v sicilském přístavu

Článek

Podle něho nejsou nevládní organizace vedoucí záchranné operace příliš ochotné s italskými úřady spolupracovat, což ale přisoudil "ideologické nevraživosti".  Zdůraznil nicméně, že nikdy nekladou překážky státním orgánům v přístupu k zachráněným běžencům a přistěhovalcům, pokud je například chtějí vyslýchat.

V Itálii pokračuje polemika kolem role záchranářů poté, co jiný sicilský prokurátor, Carmelo Zuccaro, obvinil některé z nich, že pomáhají v nezákonné aktivitě pašerákům migrantů přes Středozemní moře. Zuccaro vede od února útvar, který vyšetřuje podezření, že převáděči si nevládní organizace platí. Zuccaro naposledy ve čtvrtek řekl, že někteří záchranáři mohou přímo od pašeráků dostávat finanční odměnu. [celá zpráva]

Činnost záchranářů ale kritizuje také evropská pohraniční agentura Frontex, podle níž libyjským pašerákům migrantů jejich nezákonné aktivity přinejmenším usnadňují. [celá zpráva]

Jen nenecháváme lidi umřít, brání se záchranáři

Organizace jako je Save the Children, Proactiva Open Arms a SOS Mediterranée taková obvinění odmítly a zdůraznily, že jejich jediným cílem je záchrana lidských životů.

Velitel operace EU zaměřené proti převáděčům Enrico Credendino před měsícem prohlásil, že nevládní organizace jsou pro migranty "zvacím" faktorem. Jejich lodě prý čekají na uprchlíky plavící se na chatrných člunech jen těsně za hranicemi libyjských vod. Italské populistické Hnutí pěti hvězd, které v současné době vede italské průzkumy veřejného mínění, nazvalo záchranáře "taxislužbou" pro migranty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám