Hlavní obsah

Při několika akcích ve Středozemním moři zachránili za den přes 2000 migrantů

Více než 2000 migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Evropy, se v pátek podařilo zachránit ve Středozemním moři při sérii několika dramatických záchranných akcí. Jedna osoba byla nalezena mrtvá. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od úředníků a svědků. V Atlantiku pak španělská pobřežní stráž zachránila 26 migrantů.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí italské pobřežní stráže uvedl, že při 19 záchranných operacích pobřežní stráže a nevládních organizací bylo zachráněno celkem 2074 migrantů v 16 gumových člunech a na třech malých dřevěných lodích.

Organizace Lékaři bez hranic pak na Twitteru uvedla, že v gumovém člunu, jehož cestující byli zachráněni lodí Aquarius, byl nalezen mrtvý teenager. Mluvčí stráže smrt jedné osoby potvrdil, bližší detaily však neposkytl.

I do Španělska

Španělská pobřežní stráž informovala, že v noci na pátek zachránila 26 severoafrických migrantů z potápějícího se člunu. Zásah provedla ve vodách Atlantiku asi 25 kilometrů jihozápadně od přímořského městečka Barbate v Gibraltarském průlivu. Na palubě plavidla bylo 20 mužů a šest žen, včetně jedné těhotné. Záchranářské složky regionu Andalusie uvedly, že všechny osoby vytažené v brzkých ranních hodinách na palubu španělské lodě Salvamar Gadir jsou severoafrického původu.

Lodě španělské policie u ostrova Mallorca dále ve čtvrtek a v pátek zachytily dvě plavidla migrantů, obě se 14 pasažéry, zatímco bezpečnostní složky města Cartagena v pátek zachránily dohromady 19 osob ze dvou člunů. Podle španělských úřadů jsou všechny zadržené osoby zdravotně v pořádku.

Španělští záchranáři zasahovali i ve středu, když zachránili u svých břehů 29 lidí. Tři osoby včetně desetileté holčičky však pokus o překonání Středozemního moře nepřežily. Téměř stovka afrických migrantů pak zřejmě zahynula ve čtvrtek u pobřeží Libye, když se tamní pobřežní stráži podařilo zachránit zbylých 23 po havárii nafukovacího člunu.

Letos už zemřelo několik set lidí

Právě z Libye směrem k evropským a hlavně italským břehům se v poslední době uprchlíci vydávají nejčastěji. Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) už letos do Itálie dorazilo 26 989 migrantů, zatímco do Španělska pouze 1510. Ve Středozemním moři pak letos zahynulo či zmizelo na 800 osob.

Evropská pohraniční agentura Frontex také ve středu uvedla, že v březnu nelegálně překročilo evropské hranice téměř 13 tisíc lidí, z toho 10 800 v Itálii. Za první čtvrtletí letošního roku tak na Apeninský poloostrov dorazilo o 30 procent migrantů více než loni, celá EU však ve stejném srovnání zaznamenala 70procentní pokles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám