Hlavní obsah

Splňte si americký sen v Polsku. Premiér Morawiecki svolává rodáky nazpátek do vlasti

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení životní úrovně na evropský průměr a umožnění „splnit si americký sen”, ovšem ve vlasti, slíbil Polákům v novém programu premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Vyzval také 4,5 milionu rodáků, kteří v minulosti emigrovali kvůli komunistickému režimu, ale i z jiných důvodů, aby se vrátili do vlasti, protože emigrační vlny v průběhu desetiletí vedly ke „ztrátě polské krve“.

Zatímco v současnosti má Polsko 38 milionů obyvatel, před deseti lety jich podle Hlavního statistického úřadu (GUS) v zemi žilo o půl milionu více (38,5 mil.). Podle posledních prognóz však bude pokles pokračovat a v roce 2022 jich bude v Polsku jen 37,6 milionu.

„Za uplynulých 12 měsíců zemřelo v zemi 508 tisíc lidí, což je nejvíce po 2. světové válce, a narodilo se pouze 350 tisíc. Úbytek obyvatelstva o 138 tisíc za rok souvisí s pandemií, ale tento negativní trend je dlouhodobý,“ píše Gazeta Wyborcza.

Tři miliony Poláků nezvládají splácet dluhy

Zahraniční

„Ať už se nám to líbí nebo ne, Polsko prožívá demografickou katastrofu. Vládne neokonzervativní Právo a spravedlnost (PiS), které od nástupu k moci v roce 2015 opakuje, co vše plánuje zásadně změnit a reformovat ve zdravotnictví, ale i v dalších oblastech, ovšem samotnými výzvami se negativní trendy nedají zastavit a pokles počtu obyvatelstva už vůbec ne,“ připomněl portál oko.press.pl.

Zároveň kritizoval i předchozí vládní liberální Občanskou platformu, která v tomto směru také více slibovala, než konala. V současnosti žije v emigraci téměř 11 procent Poláků. Žádná jiná členská země EU nemá tak vysoký počet obyvatelstva mimo území svého státu.

Lidé odcházejí za lepším…

„Nelze se ale vymlouvat jen na předchozí komunistický režim. Z oněch 4,5 milionu emigrantů jich podle GUS dva a půl milionu opustilo Polsko až po roce 1989. A hlavně: za lepšími životními podmínkami odcházejí další,“ uvedl portál businessinsider.pl.

Představa, že by se nyní náhle vrátili a Poláků by místo 38 milionů bylo 42,5 milionu, je nereálná. „I ti, kteří po brexitu odešli z Velké Británie, šli podstatně více do jiných zemí Unie než do Polska,“ uvedl portál. Spíše je tedy pravděpodobné, že třeba lékaři či zdravotní sestry budou po vyčerpávající pandemii koronaviru opouštět Polsko, než to, že ti, kteří už dříve odešli, se nyní vrátí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám