Hlavní obsah

„Špinaví Židé.“ Skandování na demonstraci proti rasismu v Paříži se zvrhlo

– Paříž
Novinky, mso

Vyhrocená byla nedělní demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí v Paříži. Několik účastníků údajně protestujících za rasovou spravedlnost totiž pokřikovalo rasistická hesla vůči Židům a Izrael označovali za „laboratoř policejního násilí“, všiml si server i24NEWS. Někteří účastníci mávali palestinskými vlajkami a provolávali hesla o „špinavých Židech“.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Lidé v Paříži protestují proti rasismu a policejnímu násilí.

Článek

Část demonstrantů rozčílil transparent s nápisem „Spravedlnost pro oběti protibělošského rasismu“ na jedné z budov, což byla narážka na protesty hnutí Black Lives Matter, při kterých lidé žádají spravedlnost pro oběti protičernošského rasismu.

Násilnosti při demonstraci v Londýně: Nepřijatelné, hlásí ministryně

Evropa

Někteří demonstranti poté začali pokřikovat hesla o Izraeli jako „laboratoři policejního násilí“ a „špinavých Židech“, uvedl i24NEWS. Židé často poukazují na to, že v Evropě pod záminkou kritiky izraelské politiky bují starý antisemitismus. Přitom právě tato forma rasismu vedla ve 20. století v Evropě během holokaustu k bezprecedentnímu vyvražďování židovských obyvatel kvůli jejich původu.

Násilnosti se začaly objevovat přibližně po třech hodinách shromáždění poté, co policisté neumožnili davu vydat se na pochod k náměstí Opery.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Nápis, který vyprovokoval některé demonstranty.

Ve Francii stále kvůli koronaviru platí zákaz shromáždění o více než deseti lidech, manifestace na pařížském náměstí Republiky ale podle odhadů přilákala asi 15 tisíc účastníků.

Celosvětové protesty proti rasismu vyvolala smrt černocha George Floyda v americkém Minneapolisu. Muž zemřel poté, co mu bělošský policista téměř devět minut klečel na krku.

Jednoho z policistů stíhaných za smrt Floyda pustili z vazby. Zaplatil kauci 17 milionů

Amerika

Floydova smrt vyvolala debatu o chování policie nejen v USA. Francouzi za příklad špatného zacházení dávají smrt Adamy Traorého, který zemřel v roce 2016 po zatčení v policejním autě zřejmě stejným způsobem jako Floyd. „Zemřeli úplně stejným způsobem,“ uvedla Traorého sestra Assa s tím, že bude „pokračovat v boji za spravedlnost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám