Hlavní obsah

Španělský ústavní soud potvrdil nezákonnost katalánského referenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Referendum o nezávislosti Katalánska z letošního 1. října bylo nezákonné a protiústavní, rozhodl v úterý španělský ústavní soud. Podle něj se jednalo o krok proti národní suverenitě a „nenarušitelné jednotě španělského národa“, informovala agentura AP.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Demonstrace studentů za osamostatnění Katalánska v Barceloně

Článek

Soud už dříve na základě stížnosti španělské vlády pozastavil platnost zákona, jímž katalánské úřady referendum vyhlásily. Nyní rovněž shledal, že jednání katalánského parlamentu, na němž byl zákon o referendu přijat, bylo rovněž nezákonné.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull rozhodnutí soudu zkritizoval. „Čelíme exekutivní moci ve státě, která používá soudní moc k blokování legislativy,“ prohlásil.

Je to už podruhé, kdy španělský ústavní soud shledal referendum o osamostatnění Katalánska neústavním. Poprvé tak učinil před dvěma lety.

Katalánské vedení ale tentokrát tvrdí, že na základě drtivé většiny hlasů z necelé poloviny registrovaných voličů, kteří se zakázaného referenda účastnili, nezávislost vyhlásí. Madrid dal Katalánsku ultimátum do čtvrtka na jasnou odpověď, jinak hrozí spuštěním článku 155 ústavy, který by mu umožnil pozastavení autonomie tohoto nejbohatšího regionu země.

Katalánská vláda ale v úterý uvedla, že Madridu ve lhůtě své stanovisko neupřesní.

Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám