Hlavní obsah

Španělský premiér Rajoy počítá s novými volbami

Podle španělského premiéra Mariana Rajoye je velmi pravděpodobné, že ve Španělsku se budou opakovat parlamentní volby. Rajoy to ve čtvrtek řekl svému britskému protějšku Davidu Cameronovi na bruselském summitu EU a dokonce uvedl datum - 26. června. Informovala o tom španělská média. Cameron prý žertoval, že budou tedy ve stejné době jako britské referendum o Evropě.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Rajoy přibližoval Cameronovi současný stav povolebních jednání, která vede jeho protivník, šéf socialistů Pedro Sánchez. Ten hledá nyní mezi parlamentními stranami podporu pro hlasování o důvěře pro svůj budoucí kabinet, které se uskuteční začátkem března. "Věřím, že to neprojde," řekl Rajoy v rozhovoru s Cameronem. A dodal, že "nejpravděpodobnější je, že budou volby 26. června".

Sánchez na Rajoyova bruselská slova zareagoval na svém twitterovém účtu. "Pracuji na tom, aby Španělsko mělo pokrokovou vládu, zatímco ostatní v Bruselu již mluví o nových volbách. To je politováníhodné," napsal šéf socialistů.

Španělský král pověřil Sáncheze, jehož socialisté skončili v prosincových volbách druzí, sestavením vlády začátkem tohoto měsíce. Lídr vítězné Lidové strany Rajoy dostal nabídku na sestavení vlády o dva týdny dříve, ale odmítl ji.

Prosincové parlamentní volby ve Španělsku vyhrála sice Lidová strana současného premiéra Rajoye, ale získala jen 123 ze 350 křesel v Kongresu poslanců a má tak daleko k parlamentní většině. Druzí socialisté obsadili v dolní komoře parlamentu 90 křesel.

Nové volby se podle španělské ústavy mají konat, pokud žádný z kandidátů na premiéra nezíská důvěru do dvou měsíců od prvního hlasování o důvěře.

Reklama

Výběr článků

Načítám