Hlavní obsah

Španělský premiér přiznal porážku, jeho vláda padla

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy v pátek v dolní komoře parlamentu už před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě pogratuloval šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, budoucímu ministerskému předsedovi. Již ve čtvrtek měla opozice dost hlasů na položení Rajoyova kabinetu. V pátek před polednem byla vláda odvolána, stalo se tak poprvé ve španělské historii.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Odvolaný španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Pro odvolání vlády se podle španělského deníku El País vyslovilo 180 poslanců, potřebná byla absolutní většina 176 hlasů. Proti hlasovalo 169 poslanců, jedna poslankyně se zdržela hlasování.

Socialisty, kteří mají 84 mandátů, podpořila radikální levicová strana Podemos (67), valencijská koalice Compromís (čtyři poslanci), katalánští separatisté (17), baskičtí nacionalisté (sedm) a jeden poslanec z Kanárských ostrovů. Proti hlasovali Rajoyovi lidovci (134), strana Ciudadanos (32), navarrská strana UPN (dva) a jeden asturský poslanec. Zdržela se poslankyně z Kanárské koalice.

Sánchez, který by se měl podle návrhu na odvolání stát premiérem, nehlasoval, protože není poslancem.

Král Filip VI. by ho mohl jmenovat premiérem ještě v pátek, poté jej o výsledku hlasování oficiálně informuje předsedkyně dolní komory parlamentu Ana Pastorová.

„Chci být prvním, kdo Pedru Sánchezovi poblahopřeje. Přijmu jako demokrat výsledek hlasování, ač nesouhlasím s tím, co se tady děje,” prohlásil Rajoy před poslanci. „Bylo mi ctí být premiérem Španělska a zanechat tuto zemi lepší, než jaká byla, když jsem vedení její vlády převzal.”

Návrh na vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu lidovců podali socialisté minulý týden poté, co soud zveřejnil vysoké tresty pro více než dvacítku bývalých regionálních politiků a funkcionářů vládní Lidové strany (PP), kteří byli odsouzeni za korupci v letech 1999 až 2005. Verdikt se týká jedné z větví rozsáhlé korupční kauzy.

Rajoy se ve čtvrtek před poslanci hájil tím, že nikdo z jeho ministrů ani ze současného vedení PP odsouzen nebyl a že korupce je ve všech stranách. Nepodařilo se mu ale získat dost velkou podporu pro páteční hlasování, protože jedna strana za druhou dávaly najevo, že podpoří požadavek socialistů odvolat vládu.

Třiašedesátiletý Rajoy je premiérem od prosince 2011. Své nynější funkční období ale začal se zpožděním až poté, co se musely ve Španělsku poprvé v historii parlamentní volby opakovat. Ani v těch opakovaných žádná ze stran nezískala absolutní většinu poslanců, a Rajoy tak pro sestavení vlády dostal důvěru parlamentu až napodruhé díky tomu, že část socialistů se zdržela hlasování.

Rajoy dokázal vyvést zemi z finanční krize, když přijal podmínky evropské půjčky pro stabilizaci španělských bank. Jeho zvolení však vedlo k nárůstu separatismu v Katalánsku, protože omezoval jeho autonomii. Krize vyvrcholila loni, když Katalánci jednostranně vyhlásili samostatnost a následně byli zbaveni autonomie.

„Zanechal Španělsko s mnohem rozdělenější společností a politickou kulturou, která utrpěla velké škody,“ zhodnotil pro agenturu Bloomberg jeho éru profesor španělské historie z Edinburghské univerzity Alejando Quiroga.

Reklama

Výběr článků

Načítám