Hlavní obsah

Soud zprostil infantku Cristinu obvinění, její muž půjde do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palma de Mallorca
Aktualizováno

Soud v Palmě de Mallorca v pátek zprostil viny z účasti na daňových podvodech 51letou sestru španělského krále Felipeho VI. Cristinu. Vinným ale uznal jejího muže Iñakiho Urdangarina a odsoudil ho k šesti letům a třem měsícům vězení za podvody a daňové úniky.

Foto: Reuters

Sestra španělského krále Cristina

Článek

Cristina byla prvním členem královské rodiny, který od obnovení monarchie v roce 1975 stanul ve Španělsku před soudem. Hrozily jí osm let ve vězení. [celá zpráva]

Prokurátoři stíhali infantku kvůli podezření, že byla zapletena do finančních machinací svého manžela, bývalého házenkáře Iñakiho Urdangarina, který zpronevěřil asi šest miliónů eur (asi 162 miliónů korun) z nadace Nóos, kterou vedl. Byl stíhán i kvůli tomu, že se vyhnul placení daní a zneužil vazeb na královskou rodinu, aby získal kontrakty pro nadaci. [celá zpráva]

Cristina vlastnila spolu se svým manželem konzultační a realitní společnost Aizoon. Podle vyšetřovatelů se jednalo o fiktivní firmu, která vznikla za účelem vyvedení peněz z nadace vedené Urdangarinem.

Foto: Reuters

Iňaki Urdangarin u soudu

Z vyvedených peněz se platila nákladná rekonstrukce sídla rodiny.

V případu bylo stíháno 18 lidí, nejvyšší trest, 8,5 roku, dostal Urdangarinův obchodní partner Diego Torres. Trést v délce tří let a osmi měsíců dostal za zpronevěru a falšování dokumentů bývalý premiér baleárské regionální vlády a někdejší ministr životního prostředí španělské vlády Jaume Matas.

Zproštěno obžaloby bylo pět lidí z takzvané valencijské větve kauzy, v níž se vyšetřovalo zneužití veřejných peněz na konání kongresů cestovního ruchu a sportu organizovaných nadací Nóos ve Valencii v letech 2004 až 2007. Na ně měli Urdangarin a Torres dostat tři milióny eur. Soud zprostil obžaloby také bývalou hráčku pozemního hokeje Mercedes Coghenovou.

Cristinu zbavil král kvůli kauze v roce 2014 titulu vévodkyně z Palmy. Už předtím v rámci modernizace monarchie zprostil ji i její sestru královských povinností. [celá zpráva]

Infantka ale bude muset podle webu Spanish News Today zaplatit pokutu kvůli tomu, že ji soud zbavil jen trestněprávní odpovědnosti, a ne občanskoprávní, neboť pomáhala muži s daňovými úniky. Pokuta činí 265 088 eur (7 miliónů korun).  U soudu už složila 587 tisíc eur (15,8 miliónu korun).

Její muž má zaplatit pokutu 512 000 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám