Hlavní obsah

Soud katalánské ministry nevydal, mají víc čas na obhajobu

Brusel
Aktualizováno

Belgický soudce v pátek odložil na 4. prosince další jednání o vydání pěti katalánských exministrů k trestnímu stíhání do Španělska. Podle advokáta expremiéra Carlese Puigdemonta tak učinil proto, aby měli více času na přípravu obhajoby. Katalánští politici jsou ve Španělsku obviněni ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Dodávka, v níž podle belgických médií od soudu nejspíš odjížděl katalánský expremiér Carles Puigdemont.

Článek

I po pátečním soudním slyšení zůstanou všichni na svobodě, nesmějí ale opustit Belgii a musejí se také pravidelně hlásit na policii, jak už dříve rozhodl soud.

Puigdemont a exministři Lluís Puig, Clara Ponsatíová, Meritxell Serretová a Toni Comín jsou v Belgii necelé tři týdny. Odjeli tam poté, co španělská prokuratura obvinila celou katalánskou vládu ze vzpoury.

Část ministrů skončila ve vězení 

Část ministrů, které předtím Madrid odvolal kvůli jejich snahám o nezávislost Katalánska, už předstoupila před soud ve Španělsku před dvěma týdny a od té doby jsou ve vězení nedaleko Madridu.

Na rozdíl od španělské soudkyně, která osm exministrů poslala do vazby bez možnosti kauce, belgický soud ponechal pět katalánských politiků na svobodě a ani kauci nepožadoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám